Здраве и красота

Възможни причини за болка при овулация

Защо може да се появи болезнена овулация

30.10.2023г. / 10 00ч.
Илияна Николова
Възможни причини за болка при овулация

Овулацията настъпва по различно време при жените. Процесът е индивидуален и е свързан с хормоналните особености, честотата на цикъла, интензитетът му и много други фактори. 

Като норма се счита овулацията да настъпва около десетия до четиринадесетия ден след настъпване на менструация. Тогава могат да се появят някои усещания, дори неразположения. Дискомфортът, който усещате в този период, е нормален и е свързан с повишената активност на единия яйчник, който в момента отделя яйцеклетка. 

Но в някои случаи е възможно да се появи повече от просто неразположение – може да усещате болка, спазми, дори да се появи кърваво зацапване. 

На какво се дължи това? Какви са възможните здравословни причини за болка при овулация?

Свързани статии

Кисти на яйчниците 

Възможно е да имате кисти на яйчниците, за които не подозирате и те да са причината за поява на болка при овулация. Когато активният яйчник се опитва да отдели яйцеклетка, кистите му пречат, а това причинява болка. 

Синдромът на поликистозните яйчници е друга възможна причина за болезнена овулация, а и менструация. Множеството малки кисти и неизхвърлени фоликули са честа причина за смущения в менструацията и нормалното овулиране. 

Бактерии, инфекции 

Бактериите навлизат през лигавицата на вулвата, преминават през вагината и могат да достигнат до яйчниците, ако не бъдат лекувани навреме. Това важи за всички гъбични и бактериални инфекции, както и за полово предаваните болести. 

Сраствания на тъканите 

Сраствания на тъканите на яйчниците, матката и маточните тръби могат да се случат вследствие на коремни операции, раждане със секцио, травми и други здравословни причини. Срастванията причиняват затруднено функциониране на активната тъкан, отделяща хормони и яйцеклетки. 

На мястото на срастванията се появява съединителна тъкан, която намалява функционалността на паренхима. Това е причината за болка при овулация. 

Ендометриоза 

Ендометриозата е състояние, при което част от тъканите на матката се разполагат извън нея и причиняват възпаление. То може да засегне яйчниците и фалопиевите тръби. Това възпаление се влошава по време на овулация при повишена активност на яйчниците и е възможно да предизвика изразена болка. 

Коментирай