Здраве и красота

Защо сушените смокини са толкова полезни

Причини да ги хапвате всеки ден

08.11.2023г. / 05 10ч.
Илияна Николова
Защо сушените смокини са толкова полезни

Похапването на сушени смокини е един прекрасен начин да се наслаждавате на хапка сладост по всяко време на годината. Те са много полезни заради съдържанието на витамини, минерали, изобилие от фибри и антиоксиданти. 

Всички тези вещества са още по-наситени, когато плодът е сушен. Това прави разликата между пресните и сушените плодове. Те съдържат всички тези микроелементи в състава си, но когато плодът е в сушено състояние, концентрацията на някои от хранителните вещества се увеличава. 

Сушените смокини са изключително полезни. Вижте защо трябва да ги включвате по-често в храненето си. 

Много богати на фибри 

Сушените смокини съдържат концентрирано количество фибри, което е полезно за храносмилането, метаболизма, енергийните нива в тялото. Фибрите допринасят за подобряване на чревната флора, ускоряват движенията на червата, облекчават запек и диария. 

Фибрите са важни и за поддържането на баланс в кръвната захар и холестерола. Те намаляват риска от повишаване на стойностите на тези показатели в организма. 

Свързани статии

Сушените смокини съдържат по-малко захари от фурмите 

Фурмите са едни от най-захарните сушени плодове. Това трябва да се има предвид при консумация, защото високото съдържание на захари може да окаже негативен ефект върху кръвната захар. Това важи както за страдащите от диабет, инсулинова резистентност, метаболитни проблеми, така и за всички останали. 

Сушените смокини са с по-ниско съдържание на плодови захари, което ги прави подходящ избор, ако се налага да контролирате нивата на кръвна захар по някаква причина. 

Сушените смокини съдържат много минерали 

Наситената концентрация на минерали в сушените смокини е още една причина да ги хапвате всеки ден. Те съдържат много големи количества магнезий, цинк, желязо, калий, калций, мед.

Тези минерали са много ценни за функциите на нервната, имунната, сърдечносъдовата системи, за здравината и плътността на костите, за работата на мускулите и сърцето. 

Балансират хормоните 

Сушените смокини са много полезни за балансирането и контрола на хормоните. Те допринасят за понижаване на нивата на излишния естроген, който може да се окаже основа за различни здравословни проблеми както при жени, така и при мъже. 

Ако в тялото има високи нива на естроген, това може да доведе до наднормено тегло, косопад, депресия, синдром на поликистозните яйчници, главоболие, дори рак. 

Коментирай