Здраве и красота

Хапвайте тиквени семки за контрол на кръвната захар и за здрави кости

За какво още са полезни

31.10.2023г. / 08 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Обичаме да ги добавяме към супи, смутита, здравословни десерти, салати, защото са вкусни и знаем, че помагат за това кожата и косата ни да са здрави и красиви. Тиквените семки – суперхраната, която няма да пропуснем да добавим и тази есен към менюто си, има редица ползи за здравето ни. 

Ако скоро не сте хапвали от тях, вижте 10 причини да го правите по-често. 

1. Тиквените семки са добър хранителен източник на важни антиоксиданти, сред които витамин Е и каротеноиди. Тези антиоксиданти помагат за намаляване на възпалението и предпазват тялото от увреждане, причинено от свободните радикали. 

2. Полезни са за сърдечното здраве. За антиоксидантите в семките от тиква се смята, че допринасят за подобряване на сърдечното здраве. 

3. Магнезият в тиквените семки помага за понижаване на кръвното ни налягане. За този минерал е известно, че помага и за понижаване на нивата на LDL холестерола и триглицеридите. Но тиквените семки съдържат и фибри, които също допринасят за баланса на холестерола.

Свързани статии

4. Намаляват риска от ракови заболявания. Според западни изследвания, редовната консумация на тиквено семе може да намали риска от рак на стомаха, гърдата и колоректален рак. Това се дължи на наличието на мощните антиоксиданти в семките.

5. Помагат при контрола на диабета. Както споменахме в предните редове, тиквените семки съдържат магнезий. За минерала е известно, че помага за понижаване на нивата на кръвната захар.

6. За добър имунитет. Тиквените семки са една от есенните храни, които могат да ни помогнат да подсилим защитната функция на организма. Това се дължи на важния витамин Е и цинка в тях. За витамин Е е известно, че засилва имунните реакции и предпазва от няколко инфекциозни заболявания. От друга страна цинкът предпазва тялото ни от възпаления, алергии и нахлуващи патогени, като по този начин предотвратява инфекции и повишава цялостния имунитет.

7. За добър сън. За аминокиселината триптофан, която се съдържа в тиквените семки, се смята, че насърчава добрия сън.

Свързани статии

8. Помагат в отслабването. Тиквените семки са богати на протеини и фибри, а консумацията им ни осигурява ситост и енергия. Това прави тези семки здравословна добавка към нашата диета.

9. Полезни са за здравето на костите. Магнезият в семките е полезен за растежа и здравината на костите. Според западни изследвания, хората, които си осигуряват достатъчно количество магнезий, са склонни да имат по-висока плътност на минерали в костите си. Това помага да се намалят рисковете като костни фрактури и остеопороза.

10. Полезни са за здравето на простатата. Консумацията на тиквени семки подобрява симптомите на доброкачествена простатна хиперплазия, сочат западни проучвания. Цинкът в семките също допринася за намаляване на риска от рак на простатата. 

Коментирай
Здраве и красота