Здраве и красота

Смутита за силен имунитет през есента и зимата

Как да подсилите имунната система и да защитите организма в студените месеци

25.10.2023г. / 12 00ч.
Илияна Николова
Смутита за силен имунитет през есента и зимата

През есента и зимата се нуждаем от по-силен имунитет, за да се справим с предизвикателствата, които вирусите и грипа ни подготвят. През този период вирусните инфекции зачестяват и е много важно да подготвим имунната си система, така че да успее да се справи максимално ефективно срещу атаките на всички патогени. 

За целта е силно препоръчително да наблегнете на сезонните продукти, които притежават фантастични хранителни вещества, ценни за имунната система. 

От сезонните плодове и зеленчуци можете да си приготвите концентрирани на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти смутита, които ще допринесат значително за подобряване и повишаване на имунитета. 

Ето и няколко здравословни варианта.

Смути с джинджифил, цитруси, кисело мляко и канела 

Смесете сока от 1 портокал, 1 лимон, с 50 грама обелен и настърган джинджифил. Добавете 1 чаша кисело мляко и щипка канела. Смелете всичко в блендер и изпийте веднага. 

Това смути съдържа изключително количество витамини, минерали и антиоксиданти. Джинджифилът действа като натурален антибиотик, имащ противовъзпалителни качества. Канелата притежава засилващи имунната система вещества, а цитрусите са много богати на витамин С – така важен за имунитета. 

Свързани статии

Смути с портокал, боровинки, кисело мляко

Портокалите и боровинките са сред най-богатите на витамин С плодове. Този витамин е много важен за функциите на имунната система и е важно да присъства в големи количества в храненето през есента и зимата. Киселото мляко е чудесно средство да добавите протеини към диетата си, тъй като те са основен макроелемент за имунната система.

Смесете една чаша кисело мляко със сока от 1 портокал. Добавете половин чаша боровинки. Смелете всичко в блендер и изпийте веднага. 

Смути с тиква, сладки картофи, канела и ябълки 

Сварете 1 голям сладък картоф и около 1 чаша тиква. Обелете 1 ябълка и я почистете от кочана. След като тиквата и сладкият картоф изстинат напълно, сложете в блендер. Добавете ябълката и 1 щипка канела. Добавете малко вода и пасирайте. Изпийте веднага.  

Коментирай