Здраве и красота

10 неща, които не знаем за децата с муковисцидоза

Всеки ден трябва да правят инхалации, понякога дори по 10

27.11.2023г. / 10 31ч.
Мария Дуковска
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Преди няколко дни отбелязахме Световния ден за борба с муковисцидозата – най-често срещаното генетично рядко заболяване, което обикновено се проявява в ранна детска възраст и засяга белите дробове и стомашно-чревната система. То се характеризира с чести усложняващи се инфекции, които изискват ежедневна рехабилитация и инхалаторна поддържаща терапия. 

Причината за заболяването са два дефекта в така наречения CFTR ген, унаследени от двамата родители. Към момента са известни над 1600 различни мутации, които причиняват заболяването, а статистиката сочи, че всеки 33-ти българин е носител на един от тях.

Ето някои основни неща, които е добре да знаем за децата с муковисцидоза.

1. Всеки ден трябва да правят инхалации. За повечето родители на малки деца инхалациите са добре познат метод за облекчаване на хремата през зимния сезон, но за децата с муковисцидоза те са ежедневие.

За някои деца инхалациите трябва да се правят и по няколко пъти на ден, в зависимост от състоянието им. Ето защо инхалаторите са задължителен уред за всяко семейство, в което има дете или възрастен с муковисцидоза. В момента от Асоциация Муковисцидоза набират средства за кампания, която цели да закупи 50 инхалатора за хора, които изпитват трудност да си закупят сами. А инхалаторите не се поемат от НЗОК и затова се налагат такива кампании.

Повече информация за кампанията можете да прочетете тук.

2. Всеки ден правят упражнения за дишане и такива, които са за „дренаж“ на белите дробове. Тези упражнения са много важни, за да се подпомогне работата на белите дробове. 

3. Пият много лекарства всеки ден. Някои дори с шепи и това не е просто израз в техния случай, а самата истина. Децата с муковисцидоза (а и възрастните с това заболяване), приемат между 15 и 60 хапчета дневно. В по-голямата си част това са витамини и минерали, които са много необходими, за да може организмът им да преработи и усвои правилно храната. Без тези ензими хората с муковисцидоза не усвояват храната и това може да застраши живота им.

4. Всички вредни храни за тях са разрешени. Да, правилно прочетохте. Всички онези храни, които забраняваме на децата, за тези с муковисцидоза са разрешени. Пица, пържени картофи, шоколадови десерти, бонбони и сладолед до преяждане са напълно позволени. Това е така, защото някои деца с това заболяване нямат апетит или организмът им не усвоява правилно храната, и са с доста ниско тегло. А в този тип храни, както добре знаем, има много калории и мазнини, които в случая са добре дошли за децата с муковисцидоза.

5. Повечето деца имат батути вкъщи. Ех, че радост, нали? За тези дечица едно от най-добрите упражнения за тяхното състояние е да скачат всеки ден на батут. Затова и повечето семейства имат батут у дома, стига пространството да им го позволи. Но дори и в по-малки жилища повечето родители намират място за малък батут, защото той подпомага дейността на белите дробчета.

Свързани статии

6. Понякога ги боли коремчето, затова е добре да се знае повече за това заболяване, особено ако в детската градина или в класа на децата ни има детенце с муковисцидоза. Нека децата ни знаят, че тяхното приятелче с муковисцидоза може понякога да изпитва болки в корема и в такъв случай трябва да се извика учител или друг възрастен, който да му помогне.

7. Много често кашлят, но това не е заразно. Кашлицата на деца с муковисцидоза им помага да изчистят белите си дробове от микроби и прахови частици, които за здрави дробове не са пречка, но не и в техния случай. Затова е полезно да кашлят и това не е заразно, и не бива да притеснява околните. 

8. Често се разболяват, а понякога се налага и да влязат в болница. Хубаво би било да показваме разбиране към родителите им, защото този начин на живот и рисковете, които заболяването крие, са много натоварващи и стресиращи. Емпатията в такива случаи би помогнала, дори и да е само морална и като проява на съчувствие.

9. Добри са в компютърните игри. Това е така, защото на някои деца се налага да стоят много време вкъщи, за да се предпазят от вируси и бактерии, които могат да са животозастрашаващи.

10. Те са деца като всички останали. Нека не ги сочим с пръст и да казваме, че те са различни. Те са прекрасни, палави, креативни, весели и обичат да се забавляват като всички деца. Нека ги обичаме и приемем такива, каквито са, и да им помогнем да са част от нашето общество.

* В статията са използвани материали на Асоциация Муковисцидоза – България.

Коментирай
Здраве и красота