Здраве и красота

Храни, с които да притъпите глада и да се заситите

Помагат в диетите и отслабването

06.12.2023г. / 14 00ч.
Илияна Николова
Храни, с които да притъпите глада и да се заситите

Ако се борите с глада, който ви пречи да отслабнете и постоянно ви кара да похапвате и да прибавяте излишни калории, има някои начини да се преборите с него. Може да звучи странно, но гладът може да се пребори именно с храна, но правилната храна. 

Някои храни имат свойството да потискат глада и да ви засищат, така че да не се налага да посягате към лакомствата и калоричните продукти, които ви карат да пълнеете. 

Кои са храните, които имат свойството да потискат глада и да засищат?

Постни меса без тлъстини 

Ако искате да се чувствате сити и да не изпитвате трудности при спазване на диета, наблегнете на месата, които не съдържат тлъстини. Те са богати на протеини, които дават усещане за дълготрайна ситост и са много по-здравословни. Правят ви по-енергични и изграждат мускулната маса, а това е важно от гледна точка на отслабването.

Риба 

Колкото повече риба включвате в храненето, толкова по-добре за талията ви, а и за здравето. Мазните риби, като сьомга, сардини, скумрия, риба тон, са много богати на омега-3 мастни киселини и протеини. Те са бедни на калории, но същевременно оставят усещане за ситост, което ви предпазва от преяждане с излишни калории. 

Свързани статии

Ечемик 

Ечемикът е зърнена култура, която е богата на сложни въглехидрати. Той е източник на изобилие от фибри, които дават много енергия, засищат и притъпяват глада за нездравословни храни. Ако включвате редовно ечемик в менюто си, ще успеете да притъпите глада. 

Бадеми 

Бадемите са по-нискокалорични ядки, които са много богати на протеини и фибри. Това засища глада за сладко, потиска апетита към вредни храни и предпазва от преяждане с излишни калории. Достатъчно е да хапнете няколко бадема, за да почувствате този ефект. 

Люти чушки 

Червените люти чушки са богати на капсаицин, който ускорява метаболизма, благодарение на повишаването на вътрешната телесна температура. Ако хапвате редовно червени люти чушки, ще притъпите глада, а и ще изгаряте повече калории. 

Отвара от сминдух 

Направете си отвара или чай от сминдух и ще се справите с глада по всяко време. Чаят и отварата от сминдух притъпяват глада за сладко, като стимулират именно тези центрове в мозъка. Ако пиете по една чаша чай от сминдух преди всяко хранене, ще приемате значително по-малко калории. 

Коментирай