Здраве и красота

Съвети за отслабване, които са вредни и не работят

Не им се доверявайте

09.12.2023г. / 07 30ч.
Илияна Николова
Съвети за отслабване, които са вредни и не работят

Отслабването е една от най-трудните задачи, с които можете да се захванете. Изисква много упоритост, постоянство, контрол на волята и сила, за да устоите на всички изкушения, които ви заобикалят. 

Още по-трудно е да успеете да задържите постигнатите резултати. Една от най-честите причини за провал е връщането към старите навици след приключване на диетата. 

Всъщност, когато човек има проблем с теглото, най-важното нещо, което трябва да осъзнае е, че диетата не е краткотрайно решение на проблема. Именно заради това е важно да изберете хранителен режим, който пасва на индивидуалните ви особености и нужди, така че да го превърнете в свой начин на живот. 

Междувременно, докато успеете да подберете правилния начин на хранене за вас, вижте кои съвети за отслабване трябва да избягвате. 

Те са погрешни и могат не само да се окажат вредни за фигурата и здравето ви, но и в повечето случаи изобщо не работят. 

Кои са съветите за отслабване, на които да не се доверявате?

Сокове, смутита, шейкове за детокс 

Един от най-популярните трендове в отслабването са детоксикиращите сокове. Много хора вярват, че като пропускат хранене и го заместват с плодови и зеленчукови сокове в различна форма, ще отслабнат. Всъщност не е така, защото тези смутита и сокове са много наситени с естествени захари. Те повишават нивата на кръвната захар и инсулина, което може да доведе до метаболитни смущения. 

Свързани статии
Нисковъглехидратно хранене 

Диетите, които изключват или драстично ограничават въглехидратите, са другият модерен вариант за диета, обещаваща бързи резултати. Това може да е така за кратко в началото, но скоро след това спира да работи. Премахването или драстичното ограничаване на един от основните макронутриенти не е здравословен избор в дългосрочен план, защото лишава организма от жизненоважни за него вещества и елементи. 

Ограничен прием на калории 

Вярно е, че калориите са основният начин да контролирате колко храна приемате. Сметката е проста – ако приемате повече калории, отколкото изразходвате, няма да отслабнете, дори ще напълнеете. 

Но това съвсем не означава, че трябва да гладувате, за да свалите килограми. Диети с ограничен прием на калории около и под 1000 на ден са прекалено рестриктивни. Вероятността да издържите кратко на този режим е голяма. Организмът преминава във фаза на очакване на момент, в който ще хапнете повече храна и веднага ще я превърне в мастна тъкан за запас от енергия. 

Важно е да изберете възможно най-балансирания и подходящ за вашите особености режим на хранене, който задължително да следвате завинаги, а не за кратък период от време. Само така ще постигнете мечтаното тегло и ще го запазите във времето. 

Коментирай