Здраве и красота

Проф. д-р Асен Николов: Когато се установи тенденция на спад на желязо при бременност трябва желязозаместителна терапия

Иновативните решения са свързани с перорални препарати, които не се повлияват от стомашните киселини

19.12.2023г. / 09 00ч.
Мария Дуковска

Препоръчан материал от партньор на az-jenata.bg

Проф.д-р Асен Николов.

Проф.д-р Асен Николов.

Проф. д-р Асен Николов е началник на родилна клиника в СБАЛАГ „Майчин дом“ в София. Разговаряме с известния акушер-гинеколог за проблема с железния дефицит при бременните и за съвременните начини за неговото преодоляване.

Проф. Николов, каква е честотата на железен дефицит при бременните?

Поначало голяма част от населението страда от железен дефицит и желязодефицитни анемии – около 18 – 20%. А честотата на железен дефицит при бременните варира между 50% и 56% по данни на Световната здравна организация.

Каква е причината половината бременни да са с железен дефицит?

С бременността настъпват промени в организма на жената, които го подготвят за развитието на плода, а след това и за адекватната грижа на родилката към новороденото. Промените в организма са свързани с увеличен плазмен обем и формени елементи на кръвта. Плазменият обем се увеличава почти два пъти от формените елементи. По този начин настъпва физиологично разреждане на кръвта. Отделно плодът има своите нужди от желязо, което тегли от майката. В крайна сметка свободното желязо в кръвта на майчиния организъм намалява почти два пъти и се развива желязодефицитна анемия. Причината е нормална, физиологична – необходимо е повече желязо за развитието на плода.

Какви са рисковете за плода и за майката, ако не се преодолее желязодефицитната анемия?

В леките случаи бременната изпитва главоболие, леко учестен пулс, може да има и отпадналост. Ако с течение на времето не се коригира анемията, се задълбочава и главоболието, и отпадналостта, кожата става бледа, нарушава се качеството на живот. В най-тежките случаи – за щастие срещащи се много рядко – може да настъпят проблеми със сърдечносъдовата система, дори сърдечна недостатъчност.

Анемията на майчиния организъм се отразява индиректно и директно на плода. Индиректно може да предизвика аборт или преждевременно раждане. Директното въздействие е изоставане на развитието на плода. Липсата на достатъчно желязо и желязодефицитна анемия при новороденото, включително и липсата на достатъчно желязо в майчината кърма, може да доведе до проблеми в развитието и в адаптацията на бебето и в когнитивните му функции.

Какви са рисковите нива на желязото през бременността?

Нивата на желязото и на феритина са изключително важни. Бременните трябва да знаят, че спадането на нивата на хемоглобина е опасно. Извън бременността за анемия се приема под 115 g/l, докато при бременност за анемия се смята хемоглобин под 110 g/l.

Кога е добре да се започне заместителна терапия с железни препарати?

Още с установяването на бременността храненето на жената трябва да стане пълноценно, да набавя достатъчно витамини, които участват в обмяната на желязото, и хранителни продукти, които съдържат по-висок процент желязо. Богати на желязо са различните меса, черен дроб, зелени листни зеленчуци, коприва. Но не е възможно да се поема толкова голямо количество от тях, че да компенсира завишените нужди на бременната от желязо. Така че моят съвет е още когато при изследване на хемоглобина се установи тенденция на спад на желязо, да започне желязозаместителна терапия с перорални железни продукти. На фармацевтичния пазар има голям избор. Добре е всеки ден да се приема по една таблетка. Ако при контрол на хемоглобина, се установи голямо спадане, вече се преминава от профилактика към лечение.

Как се лекува железният дефицит при бременни и родилки?

Първоначално лечението се извършва със същите препарати, които служат за профилактика, но в по-големи дози. Ако и тогава хемоглобинът продължи да спада и стойностите му са по-ниски от 100 – 90 – 80, вече може да се премине към венозни препарати в болнични условия или в специализирани амбулатории.

При най-тежките случаи, до които в днешно време не бива да достигаме, се прилага кръвопреливане.

Има ли иновативни решения на този проблем от съвременната наука?

Иновативните решения са свързани с перорални препарати, които не се повлияват от стомашните киселини, резорбират се по-добре в червата, по-пълноценно се усвояват от организма и нямат странични ефекти. Такова действие има една иновативна патентована форма на желязо – така нареченото сукрозомно желязо. То вече е налично в аптеките под формата на хранителна добавка в капсулна форма – Сидерал Форте.

Сидерал.

Коментирай
Свободно време