Здраве и красота

10 здравословни причини да консумирате маково семе

Чудесна добавка е към кекс

16.12.2023г. / 06 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кога бе последният път, когато добавихте към вашите домашни рецепти семена? Има разнообразни видове семена, като ленено, конопено, които имат редица ползи за здравето. Маковото семе също е едно от тях. То е чудесна добавка към домашни тестени изделия, кексове, смутита, овесени каши и други. 

Не само че придава допълнителен вкус, но също така има и редица ползи за здравето. Вижте 10 от тях. 

1. За добро храносмилане – Маковите семена са богати на неразтворими фибри, които могат да подпомогнат храносмилането, а според изследвания, консумацията им помага и при запек.

2. За повече енергия – Това свойство на семената може да се отдаде на високото им съдържание на сложни въглехидрати – макронутриентите, от които тялото ни се нуждае за енергия. Семената също помагат за усвояването на минерала калций, чийто дефицит може да доведе до умора.

Свързани статии

3. Полезни за здравето на мозъка – Има редица храни и напитки, които благоприятстват мозъчната функция. Мозъкът ни се нуждае от основни хранителни елементи като калций, желязо и мед. Малките макови семена са богати точно на тези минерали. За въпросните хранителни вещества е известно, че подпомагат регулирането на невротрансмитерите и подобряват мозъчната функция.

4. За силни кости – Маковото семе е богато на калций и мед. Докато калцият подобрява здравето на костите, медта също ги укрепва, но също така укрепва и съединителната тъкан. Маковите семена ни осигуряват и минерала фосфор, който заедно с калция изгражда част от костната тъкан. Не на последно място, манганът в семената подпомага синтеза на колаген.

Свързани статии

5. Помагат в контрола на кръвното налягане – Според западни изследователи, маковите семена съдържат определени антиоксиданти, както и здравословни мазнини, които могат да помогнат за контролиране на високото кръвно налягане. Тези антиоксиданти също така допринасят за намаляване на възпалението, което нанасят свободните радикали върху организма. Също така, здравословните мазнини, които си осигуряваме с маковите семена, могат да помогнат за понижаване на нивата на лошия холестерол.    

6. За силен имунитет – Един от най-важните минерали за укрепване на имунитета е цинкът. Маковите семена съдържат от него, а също така и минерала желязо. Според изследвания тези два хранителни елемента допринасят за подобряване на защитните сили на имунната система. 

7. Полезни за очите – Маковите семена са добър източник на цинк и някои западни изследвания показват, че минералът може да подпомогне здравето на зрението. В допълнение, антиоксидантите в маковото семе също могат да бъдат от полза за очите.

Свързани статии

8. За подобрена функция на щитовидната жлеза – Според учени, цинкът е един от минералите, необходими на щитовидната жлеза за оптимално функциониране. Маковото семе ни осигурява цинк.

9. Маковите семена са отличен източник на витамини от група В – Те са важни за синтеза на червени кръвни клетки, за нервната функция, храносмилането, баланса на хормоните, клетъчния метаболизъм и други. 

10. Храна за добро настроение – Още една причина да добавим към менюто си маково семе е, че то е богато на подобряващи настроението съединения, включително омега-3 мастни киселини, магнезий и триптофан. За тях е известно, че насърчават положително настроение.

Коментирай