Здраве и красота

5 причини да ядете червена леща

Какви са ползите ѝ за здравето

29.12.2023г. / 07 00ч.
Илияна Николова
5 причини да ядете червена леща

Лещата има много разновидности и червената е една от тях. Тя заслужава наистина специално внимание в диетата и кухнята ви, защото притежава невероятни ползи за здравето и тънката талия. Освен това има един много ценен и важен плюс пред останалите видове леща – червената леща изисква много малко време за готвене, което ви спестява продължителното стоене около печката. С нея могат да се приготвят всевъзможни ястия, все полезни за здравето. 

Защо червената леща е изключително полезна?

Съдържа богата палитра витамини и минерали  

Червената леща е невероятно богат източник на желязо, магнезий, калций, калий, фосфор, витамини от група В, витамин А. Освен тях тя е много богата и на протеини и фибри, което я прави полезна едновременно за трениращи хора, за хора, които се опитват да отслабват или такива, които се стремят да контролират кръвната си захар. 

Свързани статии

Съдържа много фолиева киселина 

Фолиевата киселина е много важен елемент за развитието на клетките, особено на нервната система и особено по време на бременност. Тя, разбира се, има своите незаменими функции не само за развиващия се плод. Ценна е за регенерацията на клетките, тъканите, за правилното делене на клетките, за контрола на хормоналния баланс в тялото. 

Богато наличие на антиоксиданти 

Червената леща съдържа огромно разнообразие от антиоксиданти, които се борят с влиянието на свободните радикали, забавят стареенето, потискат възпаленията. Всичко това подобрява здравословното състояние и предпазва от възникване на хронични и дегенеративни заболявания. 

Осигурява дълготрайна ситост 

Тъй като червената леща е богата на фибри, протеини и сложни въглехидрати, тя доставя ценна енергия на тялото, която се освобождава в продължение на часове. Само няколко хапки червена леща могат да ви помогнат да се заситите задълго и да ви предпазят от посягане към вредна и калорична храна.

Подобрява сърдечносъдовото и нервното здраве 

Богатото наличие на антиоксиданти в червената леща е едновременно важно за сърдечносъдовата и нервната системи. Те в допълнение с витамините В и А съдействат за намаляването на възпаленията, които са основен фактор в развитието на сърдечносъдови и неврологични дегенеративни и възпалителни състояния. 

Коментирай