Здраве и красота

Как да предотвратите враснали косми при обезкосмяване

Хитри начини да се отървете от врасналите косъмчета

20.12.2023г. / 09 00ч.
Илияна Николова
Как да предотвратите враснали косми при обезкосмяване

Когато обезкосмявате кожата със самобръсначка, епилатор или коламаска, вероятността да се сблъскате с враснали косъмчета е голяма. Това може да се окаже голям проблем, защото се появяват възпаления, подуване, кисти, понякога дори гнойни торбички. Крайният резултат са белези по кожата, тъмни или червени петна, сърбеж, зачервяване, които не искате да виждате. 

Можете да се спасите от врастването на космите или поне да намалите случването му. Направете го с помощта на някои хитри и мъдри начини за намаляване на врастването на косъмчетата при различните видове обезкосмяване. 

Ексфолирайте кожата всяка седмица 

Много е важно да не пропускате редовното ексфолиране. То стимулира обновяването на кожните клетки, ускорява растежа, помага срещу запушване на порите, което улеснява израстването на косъмчетата. Ексфолирането отстранява мъртвите клетки, себума, натрупването от пот и замърсявания, които запушват порите. 

Свързани статии

Гел от алое вера 

Гелът от алое вера има успокояващ и противовъзпалителен ефект върху кожата, което помага срещу враснали косми, подуване, пъпки, възпаления, поява на кисти и буци по кожата. Може да се използва превантивно и редовно, а може да се прилага и върху вече засегнати от враснали косми кожни участъци. 

Топъл компрес 

Загряването на кожата преди и след обезкосмяване помага за отваряне на порите и улесняване на израстването на косъмчетата. Ако правите топъл компрес всяка вечер независимо дали сте обезкосмявали скоро или не, това ще стимулира отварянето на порите и по-лесното израстване на косъмчетата в зародиш. Така ще намалите риска от врастване и последващите от него кожни проблеми. 

Масаж с яйца 

Разбийте няколко яйца и ги нанесете върху кожата на местата, където имате проблеми с врастването на косъмчетата. Масажирайте няколко минути, след което оставете яйцето да започне да засъхва, така че да сте сигурни, че хранителните вещества от него са добре проникнали в кожата. 

Яйцата съдържат протеини, минерали и витамини, както и множество антиоксиданти, които стимулират обновяването на кожата и отварянето на порите. Това улеснява израстването на косъмчетата и намалява риска от врастване. 

Коментирай