Здраве и красота

Защо индийското орехче е толкова полезно

За ползите от тази прекрасна подправка

29.12.2023г. / 06 30ч.
Илияна Николова
Защо индийското орехче е толкова полезно

Индийското орехче е много популярна подправка в източната кухня, на която трябва да обърнете сериозно внимание. Ако нямате навика да включвате индийско орехче в ястията си, време е да започнете. Тази подправка не само има прекрасен вкус и придава чудесен аромат на ястията, но и има страхотни ползи за здравето. Заради тях заслужава специално внимание на вашата трапеза. 

Защо индийското орехче е така полезно и трябва да се консумира често?

Индийското орехче е много здравословно, защото съдържа богата палитра от витамини и минерали. То съдържа магнезий, калий, калций, желязо, витамини от група В, протеини. 

Повишава имунитета 

Индийското орехче е богато на антиоксиданти, които се борят с възпаленията и улесняват работата на имунната система. Минералите в него също допринасят за укрепването на имунитета, защото са ценен компонент, участващ в редица процеси. 

Подобрява съня 

Ако хапвате ястия с индийско орехче на вечеря, това ще помогне да спите по-добре. Благодарение на магнезия в състава си, както и на витамините В, индийското орехче релаксира нервната система и мускулите, като това допринася за по-лесно заспиване и дълбок сън през нощта. 

Свързани статии

Подобрява храносмилането 

Антиоксидантите и фибрите в индийското орехче намаляват възпаленията в тъканите на храносмилателния тракт, включително стомаха и червата. Това улеснява работата им, съдейства за по-качественото обработване на храната, допринася за синтеза на храносмилателни ензими. 

Намалява крампите и болките в мускулите 

Ако сте редовно трениращи, крампите и болките в мускулите са ви добре познати. За да ги намалите, хапвайте редовно ястия с индийско орехче. Магнезият в него намалява тези оплаквания, като помага за по-бързото възстановяване на мускулите. Той е ценен и за нервната система, като помага за подобряване преноса на импулси от нея към тъканите. 

За здрава сърдечносъдова система 

Антиоксидантите, желязото и останалите минерали в комбинация с фибрите в индийското орехче го правят изключително полезно за сърдечносъдовата система. То съдейства за намаляване на холестерола, кръвното налягане, потиска възпаленията и понижава риска от сърдечносъдови заболявания. 

За красива и здрава кожа 

Антиоксидантите се отразяват много добре и на кожата. Те стимулират синтеза и усвояването на колагена, забавят стареенето, потискат възпаленията и противодействат на влиянието на свободните радикали, причиняващи бръчки и преждевременно повяхване на кожата. 

Коментирай