Здраве и красота

В сезона на настинките и грипа: Как да се справим със симптомите бързо и ефективно

08.01.2024г. / 13 30ч.
Аз жената

Препоръчан материал от партньор на az-jenata.bg

Снимка: iStock

Снимка: iStock

През зимните месеци здравето е подложено на различни предизвикателства. На първо място, ниските температури имат пряко въздействие върху имунната система, което прави организма по-уязвим към различни инфекции, включително грип и настинка. От друга страна, през този период хората прекарват повече време в затворени пространства, което създава предпоставка за лесно предаване на вирусите от човек на човек чрез кашлица, кихане и контакт с заразени повърхности. Тези заболявания са общоизвестни и широко разпространени, като не само засягат здравето, но и оказват влияние върху социалната и икономическата обстановка.

Има някои сходства между грипа и настинката, но съществуват и съществени разлики. Необходимо е да се отбележи, че и двете заболявания са респираторни инфекции, които засягат дихателните пътища и са причинени от вируси, но вирусите, отговорни за тях, са различни.

Грипът обикновено е предизвикан от вирус от семейство Influenza, като всяка грипна епидемия може да бъде предизвикана от различни подтипове на този вирус. Грипът може да има по-сериозни последици и да доведе до тежки компликации, особено при слаб имунитет, възрастни хора и малки деца. Характерно е, че започва внезапно и се проявява с редица симптоми, които варират от висока температура и болки в мускулите до суха кашлица и главоболие. Лечението се фокусира върху облекчаване на симптомите и подпомагане на имунната система.

От друга страна, настинката може да бъде предизвикана от различни вируси като риновируси или коронавируси. Обикновено е по-лека от грипа и рядко води до сериозни проблеми. Симптомите включват често кихане, воднисти назални секрети, болка в гърлото, назална конгестия и обща слабост, което може да причини значително неудобство.

Точното диагнистициране на вирусните инфекции е от изключително значение, тъй като може да предотврати много сериозни последствия за рисковите пациенти. За целта се прилагат бързи тестове, които са удобни и дават резултати до 15 минути. Освен това не са инвазивни – тоест не са свързани с вземане на кръв. Бързи тестове има за грипни вируси, аденовируси, както и за корона вируси.

Трябва да се отбележи, че при грипа освен симптоматичната терапия, която съвпада с тази за настинката, може да бъде необходимо и прилагането на етиологично лечение, за да се преустанови болестният процес чрез отстраняване на причината, която го е предизвикала. 

Независимо кой подход ще бъде избран - важно значение има повлияването на симптомите, тъй като те водят до чувствително влошаване на общия тонус и в някои случаи намаляват значително и работоспособността.

За облекчаване на болката и понижаване на температурата се препоръчва парацетамол, като се спазват указаните дозировки и се направи консултация с лекар.

Парацетамолът е активна съставка, която повлиява в няколко направления симптомите както при грип, така и при настинка. Има изразено температуропонижаващо и болкоуспокояващо действие. Приложен в по-висока доза проявява и противовъзпалителен ефект.

Друга активна съставка с важно значение за бързо овладяване на проявите при респираторни инфекции е фенилефриновият хидрохлорид. Неговите ефекти също са разностранни. Притежава деконгестиращо действие, благодарение на  съдовосвиващия ефект върху капилярите, отбъбва лигавицата и подобрява проходимостта на носа, освен това намалява продукцията на мукус, намалява налягането и болката в синусите, свързани със задръжката на секрет.

За още по-голяма ефективност на терапията е подходящо комбинирането на няколко активни съставки в един продукт. Флудрекс Макс Хербал съчетава в състава си действието на парацетамол и фенилефринов хидрохлорид, като освен това към него е добавен и екстракт от черен бъз, който има силно имуностимулиращо действие. Екстрактът от билката действа благоприятно при вече възникнали първи симптоми на настинка и грип, като допринася за намаляване на отока на дихателните пътища и защитава имунните клетки от свободните радикали, образувани в мястото на възпалението.

Друг продукт на марката, който съдържа парацетамол и фенилефринов хидрохлорид, е Флудрекс Хот Дринк. Освен двете активни съставки, той съдържа и трета - аскорбинова киселина - витамин С, който подпомага възстановителните и защитни процеси в организма, допринася за профилактиката на различните видове вирусни и бактериални инфекции и участва в поддържането на здрава имунна система.

Ключова част от лечението както на настинка, така и на грип обикновено включва осигуряване на достатъчно почивка, поддържане на хидратация чрез консумация на достатъчно течности и симптоматично лечение за облекчаване на различните прояви на болестта.

Статията има информативен характер и не замества консултация с лекар.