Здраве и красота

5 начина да премахнете коремните мазнини

Избягвайте да консумирате калорични напитки след вечеря

23.01.2024г. / 16 12ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако някога сте искали да отслабнете, може би сте забелязали, че това се случва първо на места, на които най-малко желаете. Много дами споделят, че след отслабване забелязват намаляване на гръдната обиколка например. Но колкото и усилия да полагате, вероятно все още има области от тялото, които сякаш задържат мазнинките.

Как да се сбогувате с тях, ако те са разположени в зоната на талията? Ето и няколко съвета от специалисти:

Избягвайте храни, които съдържат трансмазнини

Тези мазнини са резултат от процеса хидрогениране, при който се добавя водороден атом, променящ естествената структура на растителната мазнина. Употребата им се свързва с появата на възпалителни процеси, сърдечносъдови заболявания, инсулинова резистентност и натрупване на коремна мазнина (при наблюдения и проучвания върху животни). 6-годишно проучване установило, че маймуните, които консумират храни с високо съдържание на трансмазнини, са натрупали 33% повече коремни мазнини от тези, чието меню изобилства от храни с високо съдържание на мононенаситени мазнини. За да намалите мазнините по корема, четете внимателно етикетите на съставките и избягвайте продукти, които съдържат трансмазнини. Най-често можете да ги срещнете под наименованието „частично хидрогенирани мазнини“. Независимо дали се опитвате да отслабнете, ограничаването на приема на трансмазнини ще подобри общото ви здраве и благосъстояние. 

Проследявайте приетите калории 

Най-основният подход към отслабването е изгарянето на повече калории, отколкото консумирате. Според популярното мнение, 3500 калории се равняват на един килограм мазнини. Ето защо, вие сами можете да пресметнете колко калории да намалите, за да отслабнете. Ако изгаряте 500 калории повече всеки ден, в продължение на една седмица, това ще доведе до загубата на цели 3500 калории (или 1 кг). Можете да изчислите вашият ИТМ (Индекс на телесна маса) и да видите кое е идеалното тегло за вас. Дори да не започнете да отслабвате в областта на талията веднага, със сигурност намаленият брой калории ще ви накара да се чувствате по-добре, като видимо „приберете“ коремчето. 

Ходете всеки ден 

Редица специалисти препоръчват, че ако нямате установена рутинна тренировка, трябва да започнете отнякъде – например с ходене. Това движение е изключително подходящо, особено за хора, които имат много излишни килограми. Едно проучване, публикувано в The Journal of Exercise Nutrition & Biochemistry, установило, че жените, които имат затлъстяване и които ходят в продължение на 50 до 70 минути поне три дни седмично (в рамките на 12 седмици), значително намалили висцералните си мазнини (тези около талията) в сравнение с контролната група дами, които не ходели по план. „Една от най-големите грешки, които хората правят, когато се опитват да отслабнат е, че се опитват да полагат прекалено големи усилия, за да успеят да изгорят колкото се може повече калории. Да започнеш бавно и да продължиш е по-добре, отколкото да прекаляваш в началото и после да се откажеш“, това споделя Крис Галиарди (сертифициран личен треньор към Американския съвет по упражнения (ACE). 

Консумирайте нужното количество протеини 

Неслучайно този хранителен елемент е предпочитан от всеки, който се опитва да поддържа формата си. Протеинът не само ви помага да сте сити, но също така е и отговорен за възстановяването на малките разкъсвания на мускулите ви, причинени от силовите тренировки. По този начин те растат, ставайки по-големи и по-силни. По-голямата мускулна маса ще направи тялото ви по-стегнато и „прибрано“, тъй като мускулите са с много по-малък обем от мазнините. Като общо правило, количеството протеин трябва да е около 1 – 2 грама на килограм телесно тегло. За да избегнете чувството на глад след тренировка, хапнете лек снак, който съдържа поне 12 грама протеин преди това. Уверете се, че приемате достатъчно течности, по време на физически упражнения, за да не бъркате жаждата с глад. 

Пропуснете късното хранене

„Изследванията показват, че храненето според часовника на тялото ви и естествените циркадни ритми помага за намаляване на складирането на мазнини“, това споделя регистрираният диетолог Елизабет Уорд, съавтор на книгата „Диетичният план за менопаузата: Естествен наръчник за хормони, здраве и щастие“. „Яденето по-рано през деня, когато тялото ви е много по-добро в обработката на храната, ще ви помогне да контролирате теглото си. Ако изместите приема на калории по-късно през деня, ще ви бъде трудно да предотвратите наддаването на тегло.“ Според специалиста, това е хормонален отговор, свързан с инсулина, който работи по-добре за изчистване на глюкозата от кръвта по-рано през деня, отколкото късно вечер. За предпочитане е и да избягвате да похапвате между храненията или пък да прекалявате с консумацията на газирани напитки или алкохол след вечеря, тъй като те съдържат допълнителни празни калории. 

Коментирай
Здраве и красота