Здраве и красота

10 ползи за здравето от бадемовото мляко

Богато е на антиоксиданти

04.02.2024г. / 06 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Обичате ли да консумирате ядкови млека? Те определено имат прекрасен вкус, подходящи са за смутита, като добавка към кафе, чай, за приготвяне на полезни десерти, овесена каша и други. Специалисти по храненето обикновено ни препоръчват да приготвяме сами у дома ядковите млека, които обичаме. Така те са без добавени овкусители, консерванти, съмнителни и неизвестни за нас съставки. В следващите редове обръщаме внимание на някои от ползите за здравето от консумацията на бадемово мляко. Тук може да видите рецепта как съвсем лесно може да си го приготвите. 

Важно! Ако имате алергия към бадеми, не консумирайте!

1. Подходящо за диетични режими на хранене. Бадемовото мляко има малко калории и въглехидрати, но пък добри количества фибри.

2. Може да помогне за намаляване на кръвното налягане. Според доклад, публикуван в Scientific Research Publishing, консумацията на бадемово мляко помага за намаляване и поддържане на кръвното налягане.

3. Благоприятства здравето на сърцето. Липсата на холестерол в бадемовото мляко го прави чудесна напитка за здраво сърце. Според западни проучвания, ежедневната консумация на около 45 грама бадеми може да помогне за намаляване на лошия холестерол. 

Свързани статии

4. Допринася за укрепването на мускулите. Изграждането на мускули е процес, който може да се ускори чрез консумиране на правилния тип храна, по-специално съдържаща витамини и минерали, които имат пряко въздействие върху мускулната маса. Бадемовото мляко е богато на рибофлавин, който е форма на витамин B и калций, за който е доказано, че работи заедно с други хранителни вещества като желязо за регулиране на мускулната сила и растеж, сочат изследвания.

Свързани статии

5. Може да помогне за подобряване на здравето на бъбреците. Бадемовото мляко не съдържа големи количества калий и фосфор. Според някои изследвания, за хората, страдащи от хронични или остри бъбречни заболявания, е важно да намалят приема на храни, които съдържат тези минерали в големи количества. 

6. Полезна напитка е за красива кожа. Бадемовото мляко е богат източник на витамин Е, който е мощен антиоксидант. Според редица изследвания, витамин Е може да допринесе за намаляване на риска от преждевременно стареене на кожата. Бадемовото мляко е богато и на други антиоксиданти, които могат да помогнат за възстановяване на кожата, сочат изследвания.

7. Полезно е за костите. Бадемовото мляко ни осигурява калций, който е необходим за формирането и поддържането на зъбите и костите. Калцият е необходим за съсирването на кръвта, отпускането на мускулите и поддържането на нормален сърдечен ритъм. 

Свързани статии

8. Смята се, че има потенциални противоракови свойства. Според американски учени, публикували доклад от 2011 г., в Nutrition and Cancer Journal, приемът на бадемово мляко потиска растежа на LNCaP ракови клетки на простатата, които се стимулират от консумацията на краве мляко.

9. Подсилва имунитета. Бадемовото мляко има богато разнообразие от хранителни вещества и минерали, които помагат за поддържането на здрава имунна система, смятат учени.

10. Намалява чревните неразположения. Бадемовото мляко, освен на витамин Е, е богато и на омега-3 мастни киселини. Тези съединения могат да намалят възпалението и болката в червата и могат да помогнат за подобряване на симптоми като диария, коремна болка и умора. Разбира се, ако страдате от някакви неразположения или заболявания на стомаха и червата, важно е да се допитате до лекар, дали тази напитка е здравословна за вас. 

Коментирай