Здраве и красота

Идеи, които ще ви помогнат да намалите консумацията на преработени захари

Заменете зърнената закуска с овесена каша 

28.02.2024г. / 12 17ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Намаляването на консумацията на захар може да се окаже нещо по-трудно, отколкото си мислите. Според редица специалисти, това може да причини зависимост, подобна на наркотичната. Но ако искате да имате успех в това нелеко начинание, може би трябва да започнете с по-различен подход. Вместо да си забранявате определени продукти, мислете позитивно и си позволявайте техни полезни заместители. А ето и кои могат да бъдат те: 

Добавете вкус, за да пиете повече вода 

Напитки като популярните газирани такива, спортни или енергийни напитки, или пък сок могат да съдържат много преработена захар. Независимо от напитката, ако не е вода, има голяма вероятност да приемате много добавена захар. Посягането към вода вместо към подсладени напитки е един от най-ефективните начини за намаляване на консумацията на добавена захар. Разбира се, много хора предпочитат вкуса на ароматизираните напитки и намират водата за скучна. За да стане тя по-интересна, опитайте да добавите лимон, лайм, краставица, ягоди или мента за аромат. Неподсладеният чай и черното кафе също са добри варианти без захар.

Внимавайте за добавена захар в съдържанието на храните 

Тъй като захарта се добавя към толкова много различни видове храни, когато пазарувате, си създайте навик да четете етикетите. Имайте предвид, че много храни, които съдържат преработена захар, не са непременно сладки на вкус. Много етикети на преработени храни разделят захарта на две категории: „общо захари“, които включват както естествено срещащи се захари, така и преработени захари, и „добавени захари“, които са захарите, добавени към храната по време на обработката. Най-добре е да намерите продукти с малко или никакви добавени захари.

Добавете плодове вместо захар, за да подсладите това, което ядете 

Закуската е хранене, при което много от нас посягат към нещо сладко. Може би поливате кленов сироп върху палачинките си, поръсвате кафява захар върху овесените си ядки или намазвате сладко върху препечения хляб. Опитайте да преминете към плодове като ягоди, боровинки или банани, за да подсладите вашата зърнена закуска или сутрешно хранене, без да добавяте преработена захар. И имайте предвид, че можете да преминете постепенно – може би да започнете с добавяне на шепа боровинки към овесената си каша и намаляване на кафявата захар. Можете да промените съотношението с времето, докато свикнете с различните вкусове.

Винаги имайте подръка нещо здравословно 

Ако не разполагате с време, грабването на пакетирана храна може да е изкушаващо. Въпреки това, ако имате у дома продукти, които можете да хапвате, докато сте в движение, това ще ви предпази от необмислени решения. Такива могат да са: пресни плодове, микс от ядки, домашна салата с пиле, протеинови хапки, енергийни барчета и др.

Избягвайте сладките десерти 

Повечето десерти не осигуряват голяма хранителна стойност. Те са пълни със захар, което причинява пикове на кръвната захар, които могат да ви накарат да се чувствате уморени и гладни и да ви накарат да искате повече захар. Ако искате нещо с по-ниско съдържание на добавена захар, което все още може да задоволи желанието ви за сладко, опитайте тези алтернативи: свеж плод; кисело мляко с канела или плодове; печени плодове със сметана; черен шоколад (със съдържание на 70% какао или повече). Замяната на богати на захар десерти с пресни или печени плодове не само намалява приема на захар, но също така увеличава фибрите, витамините, минералите и антиоксидантите във вашата диета.

Заменете зърнените храни за овесени ядки

Много зърнени култури на пазара са пълни със захар и при тях липсват почти всякакви фибри. Разбира се, можете да изберете по-здравословна зърнена закуска (и има много здравословни възможности за избор), но овесената каша е пълноценна храна само с една съставка – овес. Ако се придържате към обикновените овесени ядки, ще си набавите 150 калории и 4 грама фибри на порция от ½ чаша. Овесените ядки съдържат разтворими фибри, които могат да помогнат за понижаване на холестерола ви, да предотвратят пиковете на кръвната ви захар и да ви помогнат да се чувствате сити. Добавете малко плодове за естествена сладост и още повече фибри, кисело или прясно мляко за калций и протеини и щипка канела или ванилия за допълнителен вкус. Така ще имате питателна и полезна закуска.

Коментирай