Здраве и красота

Какво да направите, за да забавите остаряването?

Добавете продукти с витамин А към вашата рутина 

07.03.2024г. / 13 41ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Стремежът към вечна младост е мечта на почти всеки човек и мнозина се надяват, че скоро учените ще намерят така желаното хапче, което ще ни помогне да не остаряваме. Но докато това се случи, можем да се наслаждаваме на времето си, което прекарваме на земята и да се стараем да изглеждаме по най-добрия възможен начин.

Макар и да не можем да спрем времето, в следващите редове ще ви споделим няколко лесни трика, с които да забавим хода му и да възпрепятстваме остаряването. Ето ги и тях:

Поддържайте мускулите и костите си здрави 

Редовните упражнения са ключов фактор за това да изглеждате и да се чувствате здрави. Не забравяйте, че кожата ви отразява вашето психическо и физическо състояние. Ако сте здрави и щастливи, кожата ви също ще бъде. Каквато и да е избраната от вас физическа активност, не забравяйте да я изпълнявате редовно и ще извлечете ползите. Танците могат да ви помогнат за облекчаване на появата на възпалителни кожни заболявания. Редовната йога практика пък може да ви помогне за намаляване на появата на преждевременно стареене. Дори медитацията може да помогне за изхвърлянето на токсините в кожата ви, докато „вдишвате доброто и издишвате лошото“.

Свързани статии

Консумирайте повече противовъзпалителни храни  

Диета с високо съдържание на възпалителни храни ускорява процеса на стареене, като засяга дължината на теломерите. Теломерите са структури, които се намират в края на хромозомите и осигуряват защита по време на клетъчното делене. Теломерите действат като часовник – колкото по-къс е теломерът, толкова по-стара е клетката. Консумирането на храни, които причиняват възпаление скъсява преждевременно теломерите, което допринася за ранното стареене.

А ето и някои храни, които намаляват възпалителните процеси в тялото: пресни плодове (ягоди, боровинки и портокали); листни зелени зеленчуци (спанак и зеле); зехтин; риба (скумрия, сьомга, риба тон и др.); ядки (бадеми и орехи). В негативния списък за храни, които увеличават възпалението, спадат следните продукти: добавена захар (особено царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза); трансмазнини (в пържени храни, преработени закуски, понички и маргарин); преработени меса (колбаси, бекон, салам); рафинирани въглехидрати (бял ориз, обикновени картофи, много видове зърнени храни и хляб и бисквити) и др. 

Свързани статии

Упражнявайте не само тялото, но и мозъка си 

Свързаните със стареенето промени в мозъка ви, като замъглено мислене или проблеми със запомнянето на подробности, нямат нищо общо с действителната възраст на невроните на вашия мозък. Всъщност изследователите са открили, че мозъкът може да продължи да се адаптира, учи и укрепва своите невронни връзки, дори когато сте по-възрастни! Този процес на постоянен растеж и адаптация е известен като невропластичност. Много от проблемите със здравето на мозъка, свързани със стареенето, които виждаме при по-възрастните хора, се дължат на липса на невропластичност. Добрата новина е, че можете да подобрите невропластичността чрез упражнения за умствено обучение. Вашият план за действие: упражнявайте мозъка си веднъж на ден, за да изградите невропластичност и да се предпазите от проблеми със здравето на мозъка, свързани със стареенето. Популярни методи за умствено обучение могат да бъдат видео игри, които ангажират всичко – от времето ви за реакция до уменията ви за решаване на проблеми; изучаване на сложно ново умение (изучаването на нов език е особено ефективно за изграждане на невропластичност); рисуване и други форми на създаване на изкуство. 

Поддържайте вашата ДНК 

Витамин А е от съществено значение за живота и за вашата кожа. Той помага да се контролира процесът на делене на клетките и техния растеж и развитие. Така че, ако клетките са здрави, тогава ще имате и здрава ДНК. Като допълвате диетата си с витамин А, независимо дали е в храната, която ядете, или във витамините, които приемате, можете да помогнете за поддържането на здрава ДНК, което означава, че можете да се сблъскате с по-малко кожни проблеми. Редовната употреба на локални продукти за грижа за кожата с витамин А също ще помогне на кожата ви да функционира нормално и следователно да изглежда здрава и сияеща.
 

Коментирай