Здраве и красота

6 начина да облекчите болките в ставите

Добавете куркума към ястията си

13.12.2023г. / 16 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато говорим за неприятни усещания, може би болките в ставите са доста пренебрегвани. Мнозина от нас са склонни да ги „занемаряват“, тъй като те не са животозастрашаващи състояния. Но пък за сметка на това, те могат да бъдат доста неприятни и да влошат качеството ви на живот. Как да облекчите болките в ставите?

В следващите редове ще ви предложим няколко лесни съвета. Ето ги и тях: 

Не спирайте да се движите 

Когато изпитвате болка, последното нещо, което може би искате да направите е да станете и да се раздвижите. Но поддържането на физическа активност всъщност е една от рецептите за облекчаване на болките в ставите. Движението може да намали болката и сковаността, да увеличи обхвата на движение и да укрепи мускулите, които поддържат вашите стави. За целта можете да изпълнявате упражнения, които не са с голямо натоварване като плуване, колоездене или дори ходене. „Това са чудесни начини да се раздвижите“, споделя Брайън МакКардел, доктор по медицина, ортопедичен хирург от Banner Health Center в Глендейл, Аризона. Според специалиста, мнозина по-възрастни избягват редовни аеробни упражнения в продължение на години (поради остеоартрит например), тъй като се притесняват, че ще „разрушат ставите си още по-рано“. Оказва се, че такива хора преодоляват болката по-добре, ако тренират редовно.

Свързани статии

Поддържайте теглото си в норма 

Ако имате наднормено тегло, загубата дори на малко килограми може да облекчи допълнителния натиск, който ставите ви понасят. Можете да постигнете това чрез здравословна диета и повече движение. Не забравяйте и да поддържате организма си хидратиран. Така ще се чувствате по-сити и ще се предпазите от задържането на вода. 

Свързани статии

Използвайте температурна терапия 

Можете да облекчите болката и възпалението при артрит с помощта на използването на различна температура. Топлите процедури могат да включват вземане на дълъг, топъл душ за облекчаване на сковаността и използването на електрическо одеяло или нагревателна подложка за намаляване на дискомфорта през нощта. Студените процедури пък могат да ви помогнат за облекчаване на болки в ставите, подуването и възпалението. За тази цел могат да са ви от полза дори пакет замразени зеленчуци от фризера или пък гел подложка. Поставете този „студен компрес“ върху болезнените стави, за да постигнете бързо облекчение. Никога не прилагайте лед директно върху кожата. 

Добавяйте повече куркума в ястията

Куркумата е подправка, която е често срещана в индийските ястия. Тя съдържа определен химикал, наречен куркумин, който има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Според някои изследвания, той може да помогне за намаляването на болката и възпалението при артрит. В изследване върху животни, учените давали куркума на плъхове. Резултатите показват, че това намалило възпалението в ставите им. Необходими са повече изследвания, за да се покаже как точно действа куркумата, но добавянето на малко количество от тази лека, но вкусна подправка към вечерята ви може да бъде само от полза за вашето здраве.

Свързани статии

Не пропускайте да се разтягате 

Повечето от нас смятат, че трябва да се разтягат, само ако тренират. Истината е, че разтягането е ефективен начин да ангажирате ставите, мускулите и връзките. Подобен тип движения позволяват на мускула и ставата да функционират правилно, предпазвайки ги от скованост. Разтягането активира мускулите и нервите, като това позволява по-добра комуникация между мозъка и ставите и подобрява кръвообращението.

Свързани статии

Обърнете внимание на качествения сън 

Недостатъчното количество сън допринася за стреса и умората в тялото, тъй като в повечето случаи възстановяването на мускулите и ставите е недостатъчно. Сънят помага на тялото да се възстанови от умората и е от решаващо значение за здравето на ставите. Липсата на сън може да увеличи болките в ставите, да влоши здравето на мускулите и да изостри усещането при наранявания. Не забравяйте, че почивката е от решаващо значение за здравето на ставите и това ги поддържа здрави.

Тази статия има информативен характер. Ако симптомите на болка не отшумят, задължително се консултирайте с вашия лекуващ лекар. 

Коментирай