Здраве и красота

10 промени в ежедневието, които забавят стареенето

По-малко видими бръчки по кожата и по-младо тяло

11.04.2024г. / 10 50ч.
Илияна Николова
10 промени в ежедневието, които забавят стареенето

Стареенето е неизбежен процес, който никой не иска да вижда по лицето и кожата си. Но това не означава, че не можете да го забавите във времето и да отложите видимите му признаци максимално. Можете да успеете да направите това с помощта на някои прости, но ефективни промени в навиците си всеки ден. Остаряването и появата на бръчки могат да се забавят, ако се постараете да противодействате активно на тези процеси. 

Ето 10 промени в ежедневието, които могат да помогнат да забавите стареенето. 

1.   Спрете да пушите.

Ако сте пушач, една добра причина да спрете цигарите е забавянето на стареенето. Цигареният дим съдържа множество вредни и ускоряващи стареенето на клетките вещества. Те имат канцерогенен характер, но и причиняват възпаления, увреждания, блокират нормалното делене и регенериране на клетките, което прави признаците на стареене по-видими. 

2.   Не пийте алкохол. 

Алкохолът е другата причина за ускорено стареене. Той дехидратира кожата, като това я прави многократно по-податлива на бръчки. Алкохолът причинява и възпаления в клетките и тъканите, което ускорява стареещите процеси и е предпоставка за хронични заболявания. 

3.   Следвайте здравословна диета. 

Здравословното и балансирано хранене е важно не само за фигурата ви, но и за забавяне на стареенето. Включването на протеини, омега-3 мастни киселини, въглехидрати, идващи от природни източници е най-доброто, което можете да направите за кожата и организма си. Плодовете и зеленчуците са много богат източник на антиоксиданти, които са много важен фактор в борбата със стареенето и възпаленията в тъканите. 

4.   Започнете да използвате слънцезащита редовно. 

Повечето хора правят грешката да използват слънцезащитен крем само на плажа през лятото. Слънцезащитата е важна целогодишно и ако искате да запазите кожата си млада задълго, използвайте защитни продукти през цялата година, които да блокират влиянието на UV лъчите върху кожата. 

5.   Ограничете наситените мазнини. 

Наситените мазнини, трансмазнините, хидрогенираните мазнини са все врагове на младостта. Те имат силно отрицателно влияние върху клетките, причиняват възпаления, влошават хормоналния баланс, което от своя страна влияе върху процесите на регенериране и делене на клетките. Наблегнете на полезните мазнини за добра хидратация и подхранване на кожата отвътре. 

6.   Започнете да тренирате редовно. 

Тренировките, упражненията, физическата дейност въобще има много положителен ефект върху забавянето на стареенето. Причината е в промяната на метаболитните процеси, подобряването на кръвообращението, осигуряването на достигане на достатъчно хранителни вещества до всяка клетка на тялото. Тренировките намаляват и стреса в организма, който е допълнителен фактор за ускорено стареене. 

7.   Установете режим на съня. 

Режимът в съня е много важен за забавяне на стареенето. Ако си наложите да спите достатъчно и по едно и също време всяка нощ, кожата ви осезаемо ще започне да подобрява състоянието си. Причината е в това, че сънят е естествен природен механизъм на възстановяване и осигуряване на нормалното протичане на метаболитните процеси. Когато тялото ви се възстановява качествено от стреса благодарение на достатъчно сън всяка нощ, това подобрява енергийните нива, забавя стареенето на кожата и клетките. 

Свързани статии

8.   Противодействайте на стреса всеки ден. 

Стресът е основен причинител на стареене. Той е причина за влошено здравословно състояние, защото влияе на всички нива в процесите в тялото. За да намалите стреса преди всичко е важно да определите най-изявените му причинители за вас. След това се постарайте да ги избягвате, доколкото е възможно. 

Тренировките, разходките сред природата, заниманието с любимите хобита, слушането на музика, общуването с приятели и любими хора са сред останалите дейности, с които всеки ден можете да намалите стреса в организма си. 

9.   Пийте много вода. 

Добрата хидратация забавя стареенето. Важно е да пиете достатъчно течности, които не съдържат добавени захари и кофеин, тъй като те имат тъкмо обратния ефект. Пийте повече вода, за да хидратирате кожата и тялото си отвътре и да им осигурите необходимите водни молекули, забавящи стареенето. 

10.   Започнете да ексфолирате редовно. 

Ексфолирането се подценява от много хора, но е важно да започнете да го практикувате редовно. То стимулира премахването на мъртвия слой клетки и замърсяванията по кожата, като същевременно стимулира регенерирането и деленето на клетките. Важно е обаче да не прекалявате с ексфолирането, защото това може да има негативен ефект и да направи кожата раздразнена, изтънена, податлива на кожни проблеми. Достатъчно е да ексфолирате 2 до 3 пъти седмично в зависимост от типа кожа. 

Коментирай