Здраве и красота

Косвени признаци, че прекалявате с млечните продукти

По какво личи, че трябва да ги ограничите

24.04.2024г. / 09 05ч.
Илияна Николова
Косвени признаци, че прекалявате с млечните продукти

Сиренето и кашкавалът в цялото им многообразие са любими храни за милиони хора. Те са нещо, което присъства по няколко пъти на ден на трапезата както у нас, така и по света. Млечните продукти имат богато наличие на минерали, от които организмът има нужда. В тях се съдържат още протеини, аминокиселини, но и мазнини. Това ги прави доста калорични, заради което с количеството им трябва да се внимава.

Много е лесно човек да прекали с млечните продукти. Те са толкова вкусни и подхождат на такава богата гама от ястия, че е трудно да се въздържате.

И все пак, ако прекалявате с млечните продукти, това ще има своето неминуемо отражение върху здравето и фигурата ви. 

Кои са косвените признаци, че прекалявате с млечните продукти?

Напълняване 

Може да си мислите, че сте напълнели заради сладкото и тестеното, но не само те са причините за наднормено тегло. Злоупотребата с количеството млечни продукти може да ви накара да напълнеете, без дори да сте сложили и хапка сладко в устата си седмици наред. Мазнините, най-вече наситените сред тях, намиращи се в млечните продукти, ги правят доста калорични. Само 100 грама кашкавал например съдържа между 230 и 280 калории в зависимост от степента му на зрялост.

Задържане на вода 

Мазнините и солта в млечните продукти предизвикват задръжка на излишни течности. Ако се чудите защо пръстите ви се подуват и не можете да свалите пръстените, а глезените и краката ви са отекли, причината може да е в прекомерното количество млечни храни, които ядете всеки ден.

Повишено кръвно налягане 

Солта в храната, особено в големи количества, причинява не само задръжка на течности, а от тях произтича и повишение на кръвното налягане. Ако сте започнали да забелязвате, че стойностите му се повишават, значи може ви трябва да ограничите солта, включително и млечните продукти.

Алергични реакции 

Млечните продукти съдържат алергени, които могат да предизвикат реакция дори при хора, които не са алергични към лактоза поначало. Ако консумирате голямо количество млечни продукти, това може да предизвика запушен нос, сълзене от очите, дразнене в гърлото или оплаквания в корема.

Свързани статии

Рефлукс 

Ако прекалите с млечните продукти е възможно да ви се връщат киселини. Рефлуксът се дължи на изобилното количество млечни храни, което предизвиква повишена секреция на стомашни киселини и жлъчни сокове. Това е реакция на организма в стремежа му да разгради и усвои многото мазнини, идващи накуп от млечните.

Главоболие 

Главоболието също може да е причинено от алергична реакция към млечните продукти. Ако погълнете голямо количество от тях наведнъж или за целия ден при всяко хранене, това предизвиква повишено отделяне на хистамини в кръвта. Крайният резултат е главоболие или болки в други области на тялото, мускулите, меките тъкани.

Коментирай