Здраве и красота

Как да потиснете стомашните киселини с натурални методи

Съвети за справяне с рефлукса

09.08.2023г. / 16 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако имате киселини, това вероятно ви мъчи след всяко хранене. Връщането на киселини в хранопровода може да е мъчително и да предизвиква изгаряща пареща болка в гърдите и да оставя горчив вкус в устата. Не само това, но киселините увреждат тъканите и лигавиците на хранопровода и устната кухина, зъбите, което може да доведе до трайни последици.

Киселинен рефлукс – как да го потиснем с билки?

Можете да пиете хапчета против киселини, а можете и да се опитате да се справите с този неприятен проблем по натурален начин. Има някои природни методи, които помагат за облекчаване на киселините в стомаха.

Не консумирайте храни и напитки, които причиняват киселини

Следете тялото си и обръщайте внимание на това как реагира към храните и напитките, които консумирате. Ако някои от тях отявлено отключват киселини, които ви мъчат с часове след това, просто ги избягвайте. Най-често това са кафе, алкохол, пържени, мазни храни, пикантни и панирани храни, силни подправки, шоколад, домати, люти чушки.

Пийте повече вода

Водата има свойството да противодейства на киселините по натурален път. Пийте повече вода, за да потушите връщането на киселини в хранопровода.

Вода със сода

Содата за хляб има алкален характер. Тя неутрализира киселините в стомаха. Разтворете една чаена лъжичка сода в чаша с вода и изпийте. Ще усетите почти незабавно облекчение.

Променете позата по време на сън

Спането по гръб най-често утежнява състоянието при рефлукс. Вместо това опитайте да спите по корем или най-добре на една страна. Така ще намалите връщането на киселини в хранопровода и устната кухина.

Как да използвате лимони при лошо храносмилане и киселини?

Изключете вредните храни

Един от най-добрите избори, които можете да направите против киселини, е да промените начина си на хранене.

Средиземноморската диета например е един чудесен начин да намалите тежките пържени и мазни храни, и да включите повече полезни мазнини, морски дарове, риба, чисти протеини и фибри. Тя е богата на месо, риба, плодове и зеленчуци, което е прекрасен начин да намалите киселините, а и да поддържате здравословно тегло.

Свързани статии

Отслабнете

Свалянето на килограми е много важно за потискането на киселините. Колкото повече мастна тъкан има в тялото, особено около талията и по корема, толкова повече киселините ще ви мъчат. Ако намалите телесното тегло, ще ви е по-лесно да се справите и с рефлукса.

Дълбоко дишане

Правилното дишане и практиките, на които медитацията и йогата могат да ви научат, са много полезни срещу киселини. Те ще ви помогнат и да балансирате нивата на стрес в тялото, да намалите тревожността и безпокойството, да подобрите съня.

4 причини за поява на киселини при тренировка

Яжте редовно кисело мляко

Киселото мляко има прекрасното свойство да намалява киселините. То е богато на протеини, а млечната киселина в него противодейства на киселините, отделяни от стомаха. Богато е на калций и магнезий, които балансират стомашната флора и правят средата в стомаха алкална.

Коментирай