Защо лимецът е толкова полезен за здравето

Полезен за сърцето, ускорява метаболизма 

28.05.2024г. / 06 00ч.
Защо лимецът е толкова полезен за здравето

Лимецът е прекрасна зърнена култура, която е алтернатива на пшеницата, тъй като не съдържа глутен. Освен това той е изключително полезен заради богатото наличие на голямо разнообразие от хранителни елементи, сред които минерали, витамини, фибри, протеини, сложни въглехидрати и антиоксиданти. Тази палитра прави лимеца една от най-здравословните зърнени култури, които да включите в храненето си.

Защо лимецът е толкова полезен за здравето?

Лимецът е богат източник на витамини и минерали

В лимеца се съдържа широка гама микроелементи, което го прави наистина полезен. Сред тях са витамините от група В, витамин А, витамин С, минералите желязо, калий, цинк, фосфор, магнезий. Тези ценни вещества подобряват цялостното здраве, включително функциите на имунната, сърдечносъдовата, храносмилателната, отделителната, нервната системи.

Изключително богат на фибри 

Фибрите в лимеца са в изобилие и това го прави изключително полезен. Лимецът съдържа разтворими и неразтворими фибри, като всеки от двата вида има своето огромно значение за различни функции в организма. От наличието на достатъчно фибри в храната зависи храносмилателната функция, намаляването на подуването, газовете, усещането за тежест.

Фибрите контролират и холестерола, като балансират нивата на лошия холестерол, намалявайки отлагането му по стените на кръвоносните съдове. Това значително понижава сърдечносъдовия риск. Фибрите имат значение и за контрола на кръвното налягане.

От фибрите до голяма степен зависи редовното освобождаване на червата от хранителните остатъци при обработката и усвояването на хранителните вещества. Фибрите имат и още една прекрасна функция – да подхранват полезните бактерии в червата, като това не само подобрява храносмилането, но и повишава имунитета, тъй като двете системи зависят пряко една от друга.

Свързани статии

Фибрите и протеините в лимеца ускоряват метаболизма 

Ако искате да отслабнете и да контролирате теглото си, заместването на тестените изделия от бяло брашно с такова от лимец е много добра опция. Лимецовото брашно е пълнозърнесто и много богато не само на фибри, но и на протеини. Това засища за значително по-дълъг период от време за разлика от бялото брашно, дава много енергия и съдейства за ускоряването на метаболизма.

Лимецът е полезен за зрението 

В лимеца се съдържат мощните антиоксиданти лутеин и зеаксантин. Те са ценен фактор за зрението, тъй като потискат възпаленията, причиняващи дегенерации в ретината и зрителния нерв.

Хапвайте редовно лимец за повече цялостно здраве. Разнообразието от начини да използвате лимеца е голямо. Не пропускайте ползите от него.

Коментирай