3 домашни рецепти против напукани и груби пети

За гладка и мека кожа на стъпалата

10.07.2024г. / 14 34ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Лятото е тук и вече ежедневно носим сандали и отворени обувки. За да повишим самочувствието си е важно да се погрижим за стъпалата си и най-вече за напуканите си дехидратирани пети.

За да носите сандалите си с високо вдигната глава, върнете мекотата на петите си с помощта на някои прекрасни домашни средства против напукана и груба кожа.

Крем с масло от ший и кокосово масло

  • 3-4 супени лъжици масло от ший;
  • 3-4 супени лъжици кокосово масло;
  • 10 капки масло от лавандула;
  • 10 капки масло от чаено дърво;
  • 5 капки масло от здравец;
  • 5 капки масло от ванилия. 

На водна баня на тих огън разтопете маслото от ший и кокосовото масло. Разбърквайте, докато се смесят и разтопят добре. Свалете от котлона и оставете да изстине леко. Добавете останалите етерични масла и разбъркайте много добре. Прехвърлете в подходящ буркан. Нанасяйте ежедневно сутрин и вечер.

Ексфолиант с овес и мед 

  • 1 чаша овесени ядки;
  • ½ чаша мед;
  • ½ чаша зехтин
  • 10 капки масло от портокал. 

Свързани статии

Стрийте овесените ядки на брашно в блендер. В купа смесете овесеното брашно с останалите съставки до получаване на лепкава смес. Измийте краката и ги накиснете в топла вода, за да омекнат. Можете да прилагате ексфолианта и по време на взимане на душ, когато кожата също омеква. Втрийте в петите с масажиращи движения за няколко минути. Преди да изплакнете, използвайте пемза или пила за крака, докато ексфолиантът е още върху кожата. След това изплакнете без отмиване.

Вана с оризово брашно, мед и ябълков оцет 

В легенче с топла вода смесете 3 супени лъжици оризово брашно, 1 супена лъжица мед и ½ чаша ябълков оцет. Накиснете краката си в легенчето за около 30 минути, докато кожата омекне много добре. Използвайте пила или пемза за премахване на грубата кожа. Подсушете кожата и нанесете зехтин или кокосово масло за допълнително омекотяване и хидратация.

Свързани статии

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Анна ( преди 3 месеца )
В леген смесвате щипка хлорна вар 2купи топла вода, чаша ябълков оцет,шепа бяла каменна сол разделяте сместта на 2. В първата киснете крака 30мин ,педикюрирате, изстъргвате измивате краката с чиста вода и киснете още 30мин в другата купа от сметта. Накрая измивате обилно,подсушавате и мажете с клечка с йод стъпалата а с кокосово масло краата и спите с калцуни.Напуканите пети показват съсипани черва. Махнете всякакви лекарство отрови и яжте Кисели млека седмица-две без сладки ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Кокона ( преди 4 месеца )