Здраве и красота

Есенната женска депресия

26.09.2008г. / 10 16ч.
Аз жената
Есенната женска депресия

Есента и произхождащата от нея есенна депресия може да доведе до катастрофални последици в живота на жените. Особено на онези с по-лабилна психика. Искаме или не климатичните промени влияят сериозно на здравословното ни състояние и на психиката ни.

Някои от нас стават унили и равнодушни, други са по-тревожни от обикновено, а трети стават раздразнителни и нападателни. Имаме чувството, че животът ни е в безизходица, че всичко се проваля, че все на нас ни се случват гадните неща и най-общо, че животът ни е една голяма грешка. Някои изпадат в истерия, без видима причина, някой плачат, други се самоизолират от всички и всичко. Неомъжените смятат, че животът им е тъп и те за нищо не стават, защото не са си намерили половинка, която да ги топли. Тези, които са омъжени смятат, че са се прецакали в избора си. Онези, които нямат дете, че са прокълнати, други пък, които имат деца, че са оковани. Но трябва да знаем, че нищо не е фатално, стига да не стигаме до мисли за самоубийство.

Фройд и всички психоаналитици взети на куп, дори не могат да достигнат до такъв прецизен анализ на психиката, какъвто само ние жените можем да си направим. И то само за една вечер. Може би, защото сме много по-отговорни от мъжете, много повече се вглеждаме в детайлите и много повече преживяваме случилите се и неслучилите се събития. Може би, защото с намаляването на деня и застудяването започваме съзнателно или подсъзнателно да пресмятаме дали сме готови да посрещнем зимата. И в повечето случаи отговорът е не. Женската ни същност обича да бъде на топло, на сигурно, на светло, да бъде обградена с много цветове и много внимание. През есента всичко това започва да намалява и ние започваме да изпадаме в абстиненция, поради липсата на красота, светлина и любов. Най-добре да погледнем от друга перспектива – че всичко в живота е временно и всичко отминава. Така че лошото време е най-много шест месеца от годината. И да си спомним правилото за оптимиста и песимиста и наполовина пълната чаша с вода. Все пак не се е случило нищо кой знае какво. Трябва да се приготвим за този период и да настроим мислите си, както когато например сме бременни. И да си припомняме ежедневно, че това е временно явление, от което можем да извлечем и някакви позитиви.

* * *

Необвързаните жени и есента
Есен, есен...
Клопката на синузита

Коментирай
Свободно време