Д-р Паолина Анимирова от Българската педиатрична асоциация.
Над 30% от 7-годишните деца у нас са със затлъстяване. Този висок процент поставя страната ни на 3-то място сред всички страни в ЕС в тази възраст (по данни на Националния център по обществено здраве и анализи). С оглед на тази тревожна статистика Kaufland България стартира национална кампания с подкрепата на Българската педиатрична асоциация. Тя е насочена към преодоляване на този проблем чрез популяризиране на значението на добрата храна.
Кампанията „Значението на добрата храна“ цели да идентифицира проблема със затлъстяването на децата в училища възраст, като предложи алтернативи за преодоляването му – разнообразна храна и сезонни български плодове и зеленчуци.
В рамките на събитието д-р Паолина Анимирова от Българската педиатрична асоциация представи анализ на водещите хранителни рискове при децата в училищна възраст, включително случаи на емоционално хранене, булимия и анорексия в ученическа възраст, повлияни от социалните мрежи и идеализирани образи. Тя подчерта значението на балансираното хранене, включващо прием на:
· 60% въглехидрати с бавно усвояване (пълнозърнести продукти, картофи, ориз, бобови храни);
· Около 30% мазнини, предимно ненаситени (ядки, маслини, семена, риба);
· 10–15% протеин (месо, риба, яйца, бобови култури, млечни продукти).
„Хранителното поведение се формира от най-ранна възраст и родителите, и училищата имат ключова роля. Превенцията започва у дома, с цветно поднесена чиния, балансирана храна и семейна вечеря.“, каза още д-р Анимирова.