Диетолог: В жегите 2/3 от храната ни трябва да са зеленчуци

Как да се храним в горещото време, без да натоварваме организма

22.07.2025г. / 13 43ч.
Мария Дуковска
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Горещините се оказват сериозно предизвикателство пред здравето ни и затова е важно какви храни и напитки консумираме, за да не натоварваме допълнително организма. В ефира на „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR диетологът проф. Донка Байкова отправи няколко важни препоръки за храненето в жегите.

За да се чувства добре организмът, трябва вода. Всеки ще избере плодовете и зеленчуците, които харесва. Добре е 2/3 от приема да бъдат зеленчуци, защото плодовете са богати на прости захари, а те натоварват и са източници на калории“, заяви диетологът проф. Донка Байкова в „България сутрин“.

По нейни препоръки трябва да ограничим приема на калорийната стойност.

През лятото са препоръчителни зеленчуци с щипка сол. Вариант е да пием доматен сок. През този период консумираме с удоволствие риба. Можем да ядем пилешко и телешко месо. Единствено не трябва да пържим във фритюрник. На скара, на фурна, храната хидратира. Ако през зимата зеленчуци и плодове приемаме около 400 г, сега трябва да увеличим на 500 г“, обясни проф. Байкова за Bulgaria ON AIR.

Ако пием плодова отвара от сезонни плодове, трябва да е без захар.

През светлата част на деня не са подходящи нито коктейлите, нито бирата. Коктейлите са богати на захар и натоварват калорийната стойност. От бирата ще загубим вода. Дори кафето не е подходящо. Хубаво е да имаме вода и други течности. Ако се излагаме на работа, свързана с движение и физическа активност, задължително приемът на течности се увеличава“, посочи диетологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: iStock

Коментирай