Снимка: iStock
Горещините се оказват сериозно предизвикателство пред здравето ни и затова е важно какви храни и напитки консумираме, за да не натоварваме допълнително организма. В ефира на „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR диетологът проф. Донка Байкова отправи няколко важни препоръки за храненето в жегите.
„За да се чувства добре организмът, трябва вода. Всеки ще избере плодовете и зеленчуците, които харесва. Добре е 2/3 от приема да бъдат зеленчуци, защото плодовете са богати на прости захари, а те натоварват и са източници на калории“, заяви диетологът проф. Донка Байкова в „България сутрин“.
По нейни препоръки трябва да ограничим приема на калорийната стойност.
„През лятото са препоръчителни зеленчуци с щипка сол. Вариант е да пием доматен сок. През този период консумираме с удоволствие риба. Можем да ядем пилешко и телешко месо. Единствено не трябва да пържим във фритюрник. На скара, на фурна, храната хидратира. Ако през зимата зеленчуци и плодове приемаме около 400 г, сега трябва да увеличим на 500 г“, обясни проф. Байкова за Bulgaria ON AIR.
Ако пием плодова отвара от сезонни плодове, трябва да е без захар.
„През светлата част на деня не са подходящи нито коктейлите, нито бирата. Коктейлите са богати на захар и натоварват калорийната стойност. От бирата ще загубим вода. Дори кафето не е подходящо. Хубаво е да имаме вода и други течности. Ако се излагаме на работа, свързана с движение и физическа активност, задължително приемът на течности се увеличава“, посочи диетологът.
Гледайте целия разговор във видеото.
Снимка: iStock