Здраве и красота

Въпроси и отговори за рака на маточната шийка

22.01.2009г. / 09 57ч.
Вергиния Генова
Въпроси и отговори за рака на маточната шийка

Тази седмица, 19-26 януари 2009, е Европейска седмица на предпазването от рак на маточната шийка в България. Ето едни от най-важните послания на кампанията, провеждаща се за втори път:

  • Всеки ден в България една жена умира от рак на маточната шийка
  • Профилактичният преглед ще ви предпази
  • Сега вече има и ваксини срещу коварното заболяване
  • Вашият личен лекар ще прецени кое е най-доброто за вас
  • Ракът на маточната шийка може да бъде избегнат
  • Помислете сега за здравето си утре

Д-р Мария Попова – началник на Клиниката по обща и онкогинекология в Пета градска многопрофилна болница в столицата отговори и на конкретни въпроси на жени, задали ги чрез Az-jenata.bg. Надяваме се да са от полза както на тях, така и на останалите, които имат подобни неизказани мисли и се интересуват от темата.

Росица Колева, 30 г., Стара Загора:
Кое причинява рака на шийката на матката? И ако ходя редовно на профилактика, това гарантира ли ми, че няма да бъде открито при мен?

Отговор:
Ракът на маточната шийка е многофакторно заболяване. Рисковите фактори са:
ранна сексуална активност;
промискуитет;
ниско социално-икономическо положение;
стресови ситуации;
полово трансмисивни заболявания, от които на първо място HPV инфекциите.
Доказано е, че при около 85% от случаите с рак на маточната шийка HPV инфекцията има отношение към възникването му. Промените в епитела на маточната шийка настъпват постепенно и преминават през предракови състояния (заболявания), които не лекувани с времето продължават развитието си и преминават в рак.
Профилактичните прегледи имат за цел да открият наличието на предраковите заболявания, своевременното лечение на които е сигурно предпазване от рак. Чрез профилактичните прегледи се установява и рак в различна степен на развитие, но това става обикновено когато жената не е ходила редовно на профилактични прегледи. Открит в ранните стадии, ракът на маточната шийка се лекува успешно. Венелина Царева, 27 г., София:
Искам да попитам. Направиха ми цитонамазка, резултатът беше наличие на HPV вируса и цитонамазката е в 3А група, гинеколожката ми препоръча да ми направи биопсия. Няма ли друг начин да се процедира?

Отговор:
Чрез цитонамазка по Папаниколау се изследват отпаднали от епитела на маточната шийка клетки. Установяват се липсата на промени или наличието на различна степен на промени в тях (тяхното ядро и цитоплазма), които насочват лекаря, че в маточната шийка има заболяване, което задължава извършването на задълбочени изследвания чрез колпоскопия, цервикоскопия, биопсия за неговото диагностициране и правилно лечение. Косвено чрез цитонамазката може да се подозира наличието на HPV инфекция. Нейното установяване се извършва чрез имунологични изследвания – HPV-тест.

Veni:
Имам въпрос за ваксината за HPV. Разбрах, че цената е 240 лв., че се прилага на 3 пъти, 1 инжекция, а след 1 месец 2-ра инжекция, след 6-ти месец 3-тата инжекция, та въпросът е ако има неуточнени данни за придружаващо авто-имунно или ендокринологично заболяване (напр. субфебрилитет и т. н.), може ли да се пристъпи към ваксинация. От форуми останах с впечатление, че за лечение на HPV вирусната инфекция се използва Изопринозин (Isoprinosine), някой да доразкаже в тази посока и дали се отразява на авто-имунитет. Аз съм HPV (-), но ми е интересно, предлагат ми ваксинация, но имам епизодични данни за автоимунитет/ендокринология.

Отговор:
Към този момент в света и в частност в България разполагаме с две ваксини против HPV-инфекции: европейска – Cervarix и американска – Silgard. Тяхното приложение започна преди 6 и половина години. Ваксините не лекуват налична инфекция. Чрез тях се създава имунитет, който защитава организма от тази инфекция. До този момент не е известен случай да предизвикат автоимунно заболяване. От Вашия въпрос не става ясно какво заболяване имате. Добре е да се уточни заболяването Ви и тогава да се реши дали да Ви се направи имунизация.
Няма специфично лечение за HPV инфекциите. С прилаганите имуностимуланти се цели да се подпомогне организмът да се справи с инфекцията. Точното им прилагане трябва да се извършва по лекарско предписание.

Златка Димитрова, 18 г.:
Откриха ми кондиломи (генитални брадавички, които са в следствие на HPV) и според моята лекарка са причинени от претриване от прашки (китайски, турски, синтетични и т. н.). Вие как смятате и какво да предприемем в такива случаи?

Отговор:
Причината за появата на кондиломите както при жените, така и при мъжете е HPV инфекция. Те трябва своевременно да се отстранят, което става по различни начини: чрез изрязване, чрез електрокоагулация или химическо третиране. Нелекуваните се разрастват, придобиват вид на цветно зеле и могат да достигнат големи размери. Могат да се изродят и в рак на маточната шийка, влагалището или външните полови органи. Тогава лечението води до деформации на засегнатия орган. Изключително рядко кондиломите могат да изчезнат без лечение, т. е. жената се самоизлекува. Не Ви съветвам да разчитате на това и да изгубите ценно време за успешно лечение.
Бельото не играе роля за възникването на HPV инфекцията и свързаното с това появяване на кондиломи. Тясното бельо води до претриване на кожата и благоприятства появяването на инфекции.

* * *

“Европейската седмица на предпазването от рак на маточната шийка в България” – профилактика и начин на живот
Седмица за борба с рака на шийката на матката
Ключови факти за рака на маточната шийка
Ракът на шийката на матката – как да се предпазим?
Тестове за HVP – рака на шийката на матката
Ваксина срещу рака на маточната шийка
350 жени станаха лица на кампанията “За теб и тези, които обичаш”
„За теб и тези, които обичаш”
Боряна и Анна Шехтови се включиха в “За теб и тези, които обичаш”
Профилактиката на рак – само за богатите ли?
Видео поглед
Тема във форума

Още информация на интернет страницата www.ecca.info

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
yoana ( преди 8 години )
1 rate up comment 1 rate down comment
desi ( преди 11 години )
zdr.imam predrakovo na mato4nata 6iika,CIN 2,i sym mnogo obyrkana,spored vas koe e po efektivniq na4in na lekuvane,s lazerno lekuvane ili 4rez operaciq,ako imate informaciq molq vi da mi kavete za da vzema re6enie
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Златина ( преди 11 години )
а има ли някаква информация на каква цена е оперативното изрязване на кондиломи и колко време е възстановителния период?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Мария ( преди 11 години )
Прилагането на ваксината на девствени момичета има ли страничен ефект и ако е така, какъв е той?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Живка ( преди 11 години )
От редакцията:Здравейте и благодарим за коментара. Имената са публикували самите жени, задавали въпросите. Те са могли да ги зададат и анонимно, но сами са решили да напишат истинските си имена, или пък да се представят под измислени. Не са много сайтовете, които позволяват това, без регистрация, без затруднения с кодове в картинки, без задължителен и-мейл. Ние се радваме на това, както и на вашия коментар. Хората, които пишат тук, изключително рядко злоупотребяват, дори никак. Когато има такива случаи, оказва се, че са съвпадения или неволни грешки, недоразумения. Az-jenata.com не следи източника и местоположението на коментиращите. Ние вярваме, че така хората се чувстват по-свободни да изразят мнението си. Винаги сме реагирали бързо, ще го направим и в бъдеще, при необходимост, когато има вероятност за евентуални злоупотреби. Това е нашата етика.Елементарна етика е да не се публикуват имената на задалите въпросите. Взимаш името на някой и пращаш от негово име въпрос я за полово преносимите болести, я на друга тема. Още повече че някои от въпросите са задавани от мъже, въпреки женските имена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Живка ( преди 11 години )
От редакцията:Абсолютно права сте по принцип. Точно тази лекарка обаче изобщо никаква реклама не си прави. :) Ако забелязвате, дори не прави реклама на ваксините, за разлика от половината български и чуждестранни сайтове. Когато има предварително подготвени въпроси и отговори, за да може после да се рекламира някой лекар или лекарство, обикновено това си личи отдалече. :) Az-jenata.com уважава много своите високоинтелигентни посетители, така че, не бихме си позволили такова нещо.Избягвайте он-лайн консултациите, въпросите често са задават от хора, използващи чужди имена и съчиняващи си разни казуси и проблеми. Отнасяйте се внимателно към тези лекари, които си правят реклама в медиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Живка ( преди 11 години )
Може да проверите етично също дали случайно Пета градска болница не дава повишена заболеваемост преди години от рак на гърдата, а сега от рак на маточната шийка и на какво може да се дължи това, само на висококвалифицираните специалисти ли.От редакцията:Да, благодарим. Добре би било да има такива информации и анализи и за други големи болници. А също и повече хора като вас, които да споделят. Самата истина е, че по големите медии вече обективни анализи рядко се срещат, защото повечето са платени, или от т. нар. партньорски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар