Здраве и красота

Не сме съвсем наясно за мазнините в храната ни

31.07.2009г. / 12 12ч.
Аз жената
Не сме съвсем наясно за мазнините в храната ни

Съвременните потребители са до известна степен запознати със здравословното си състояние и знаят, че до голяма степен то се обуславя от начина им на хранене. Това сочат данните от проучване, направено в 16 страни по целия свят между 3200 анкетирани. Целта му е да се събере информация доколко потребителите са наясно с ролята на начина на хранене и е особено с фокус върху ролята на мазнините и отношението към тях.

Според проучването много от хората не са наясно, че мазнините са част от здравословната диета. Дори в развитите страни все още съществува нуждата от пояснения в тази посока.

  • 59% от потребителите не смятат, че мазнините са част от която и да било здравословна диета. Само в някои от страните анкетираните са съгласни, че все пак мазнините трябва да са част от здравословна диета.
  • 60% от анкетираните смятат, че мазнините трябва да са 14% или по-малко от поеманата ежедневна енергийна стойност.
  • 65% от тях смятат, че храните с ниско съдържание на мазнини са полезни.
  • 38% от потребителите се стремят да избягват храни, които съдържат мазнини.

Обикновено мазнините се асоциират директно с наситени мастни киселини, но не и с незаменимите мастни киселини, които не могат да се набавят от организма, а само чрез определени храни. Има различни видове мазнини, но познанието за тях като цяло е объркано и непълно. Повечето от хората знаят, че съществуват “добри” и “лоши” мазнини. Омега-3 спадат към “добрите”, а наситените мазнини са “лошите”. Само 54% от анкетираните знаят, че незаменимите мастни киселини омега-3 и омега-6 са мазнини. Всъщност те са между “добрите” мазнини. Обикновено потребителите могат да идентифицират здравословните продукти като сьомга, авокадо и ядки, но не разпознават продукти, богати на незаменими мастни киселини, като растителните масла и висококачествения мек маргарин. Разликата между твърдия и мекия маргарин е в количеството трансмазнини, които са вредни за организма. Мекият маргарин е със значително по-малко калории и ниско съдържание на трансмазнини.

Като резултат от това проучване през февруари 2009 година се организира Международна експертна среща ( International Expert Meeting ), на която участват 40 специалисти в областта на храненето, мазнините и здравето от целия свят. Целта на тази среща е да се помогне на хората да вземат по-здравословни решения по отношение на приема на мастни киселини, както и да намалят объркването за здравословния прием на мазнини. Срещата се организира от Международния Съюз по Хранене ( International Union of Nutritional Sciences ) и Световната Сърдечна Федерация ( World Heart Federation ). Резултат от срещата е изготвянето на меморандум, който дава всички съвременни препоръки за оптималния прием на мазнини при хранене.

В световен мащаб 1 милиард души са с наднормено тегло, а 300 милиона страдат от затлъстяване . По последни данни в САЩ страдащите от затлъстяване са 32,2%. За Европа този процент варира между 9 и 26%. България заема 5-о място в Европа по брой на страдащите от затлъстяване със 17,7%, като преди нея са Сърбия, Гърция, Румъния и Чехия.

Основни рискови фактори за сърдечносъдовите заболявания са пушене, високо ниво на холестерола и високо кръвно налягане. Превенцията на сърдечносъдови заболявания е възможна и ефективна. Подходящият диетичен режим, и особено нивото на мазнини, е ключов момент за превенцията от сърдечносъдови заболявания.

Здравно значение на качеството на мазнините при хранене. Меморандум от Международната Експертна Среща на специалисти по хранене

* * *

Омега-6 липиди – защо са важни за бебета със суха кожа?
Умеем ли да разчитаме етикетите на храните?

Коментирай
Свободно време