Здраве и красота

Време за анти-грип ваксиниране

16.09.2004г. / 00 00ч.
Аз жената
Време за анти-грип ваксиниране

Повече от 600 милиона души в света се разболяват годишно от грип. Това сочат последните изследвания на Световната здравна организация. Това означава, че всеки пети се разболява от грип поне веднъж годишно, обобщава организацията.

Една от особеностите на грипния вирус е, че той оцелява в условия на ниска относителна влажност, която съществува в затворените помещения през зимата. Грипните епидемии могат да се разпространят в света само за няколко месеца. Някои от основните фактори за това са: струпването на голям брой хора в обществени сгради – офиси, училища, детски градини; градският транспорт; и високоскоростният международен транспорт, който позволява само за няколко часа грипът да се пренесе от заразен човек от единия до другия край на света.

Единственият начин за ефективна профилактика на грипа е навременното ваксиниране. Направените изследвания доказват ефективността от ваксинирането против грип. Резултатите сочат: 56% по-малко респираторни болести, 53% по-малко пневмонии, 48% по-малко болнично лечение, и 68% по-малко смъртни случаи, причинени от усложненията на грипа.

Противогрипните ваксини не могат да предизвикат разболяване от грип. Те съдържат незаразни убити вируси, които стимулират образуването на антитела в организма. Противогрипните ваксини са основно три вида:
 Цялоклетъчни ваксини – добър ефект, но не се понасят добре от организма и водят до по-голям процент нежелани реакции;
 Сплит ваксини – добър ефект и се понасят добре от организма;
 Субединични ваксини – понасят се добре от организма, но не са с достатъчно висока ефективност.

Един от представителите на сплит ваксините е Vaxigrip добре известна и в България. Това е ваксината с най-много клинични проучвания в света. При всички тях Vaxigrip доказва своята висока ефективност и безопасност.

Министерство на здравеопазването в Италия, например, е провело мащабно сравнително проучване сред 53 000 лица. Проучени са 12 европейски противогрипни ваксини, в това число и такива, регистрирани в България. Ваксината Vaxigrip е показала най-добър профил на ефективност и безопасност, както в своя вид (сред сплит ваксините), така и сред другите видове и поколения ваксини.

Произведена в лабораториите на Пастьор, противогрипната ваксина Vaxigrip на Aventis Pasteur не само предпазва от грип, но и спестява средствата, свързани с лечението на грипа.

Коментирай