Здраве и красота

И отново за акнето

23.09.2004г. / 00 00ч.
Аз жената
И отново за акнето

Ръцете нямат място върху лицето
Стискането и чопленето на пъпките спомага за проникване на бактерии в кожата и увеличава вероятността от поява на кисти – тежка форма на акне. Има голяма вероятност да останат белези от кистите.
Чесането дразни кожата и увеличава мъртвите клетки, които могат да запушат порите.
Не подпирайте лицето си с ръце. По ръцете има много бактерии, които могат да предизвикат възпаление на кожата.

Здравословният начин на живот помага
Пийте много вода. Тя помага за правилното разпределение на хранителните вещества по цялото тяло и за изхвърлянето на токсините.
Хранете се здравословно. Прекаляването с някои видове храни може да се отрази на акнето. Ако забележите, че някои храни не ви действат добре, избягвайте ги.
Спортувайте. Спортът оказва положително въздействие на здравословното ви състояние.

Основни методи на профилактика
Борба с бактериите, отговорни за инфекциите.
Грижи за намаляване на мастната секреция.
Отстраняване на мъртвите клетки за предпазване от запушване на порите.

Внимание! Миенето е основен фактор
Да поддържате лицето си чисто, означава да го миете два до три пъти на ден. Внимавайте да не прекалите. За да бъде здрава, кожата трябва да има нормално ниво на влажност.
Не търкайте лицето си по време на миене. Акнето не се причинява от мръсна кожа, а от замърсени пори, инфектирани с бактерии.
Неправилното миене може да влоши проблема. Мийте лицето си, като леко го масажирате с насапунисани ръце. Не използвайте кесии за баня – те могат да раздразнят кожата. Използвайте мек неабразивен сапун. Изплаквайте добре с топла вода. Подсушавайте с мека кърпа, без да триете кожата.

Какво трябва да помним
Кожният лекар е ваш верен приятел и помощник в лечението на акне.
Каквото и да правите, както и да се чувствате, както и да смятате, че изглеждате – винаги помнете, че не сте единственият човек, който страда от акне.
Мислете позитивно. Вие нямате контрол върху мнението и отношението на другите, а само върху себе си. Вярвайте в собствените си сили и способности.

* * *

Първото впечатление е важно

Коментирай