Здраве и красота

"Мирена" - алтернатива на оперативното отстраняване на матката

06.10.2004г. / 00 00ч.
Аз жената
"Мирена" - алтернатива на оперативното отстраняване на матката

Колко жени, които познавате се оплакват от тежко протичаща менструация, онези дни от месеца, в които не са на себе си по ред причини?

Съществуват множество идентифицирани състояния, свързани с месечния цикъл. Менорагията е едно от тях – състояние на обилно менструално кървене. Тя причинява както голям дискомфорт, така и физически и психо-емоционални проблеми у много жени. Приблизително 30% от жените в репродуктивна възраст страдат от тежка менструална кръвозагуба. Тя може да доведе до анемия и загуба на трудоспособност, както и други неприятни симптоми. Качеството на живот на тези жени е значително занижено в сравнение с останалите с нормално протичащ цикъл.

Лечението на менорагия може да включва оперативна намеса като кюртаж или дори хистеректомия (оперативно отстраняване на матката).

Добрата новина е “Мирена” – един от най-сигурните дълготрайни методи за контрацепция. “Мирена” редуцира количеството менструална кръвозагуба, а също така облекчава и придружаващата болка. Помага и при облекчаване на симптомите на пременструалния синдром. В допълнение “Мирена” предлага сигурна, дълготрайна и обратима контрацепция.

Тя е по-ефективна в сравнение с други методи на лечение {като пероралните гестагени, например), защото намалява менструалната кръвозагуба до 97%.

Освен факта, че се избягва болезненото хирургично лечение, “Мирена” намалява разходите при лечение на тежката менструална кръвозагуба, тъй като представлява система, поставена локално, която освобождава равномерно съвсем малки дози от хормона левонрегестрел в продължение на 5 години.

Лечение на менорагия с “Мирена” се практикува в 94 от общо 99 страни, в които “Мирена” е регистрирана за контрацепция.

В последните три години Българската работна група за менорагия, съставена от експерти в областта на Гинекологията извърши проучване в България и на базата на личен опит, както и на голям брой международни публикации в световнопризнати професионални издания за Акушерство и Гинекология стигна до заключението, че “Мирена” трябва да бъде разглеждана като разумна алтернатива на хистеректомията при лечението на менорагия.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Лилия Попова ( преди 7 години )
Бих искала да попитам при какви наследствени болести не се препоръчва слагането на Мирена и дали може да предизвика странични ефекти при Епилепсия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Весела ( преди 11 години )
Противопоказна ли е спиралата при наличие на разширени вени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
стойка ( преди 11 години )
как влияе "Мирена" върху фиброкистозната мастопатия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Василка ( преди 11 години )
Влияе ли "Мирена" върху разширените вени и теглото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар