Опунцията е един от най-красивите видове кактуси. Наричат я още бодлива круша заради плодовете, които дава. Те са вкусни, пълни с ядливи семки, които са много богати на витамин С и фибри. Ето защо влизат в състава на редица скъпи козметични продукти. 

Родината на опунцията е Мексико. Тя е пренесена в Европа, Азия и Австралия по време на откривателските мисии в средните векове. Ето как днес тя се среща в Гърция, Испания, Южна Италия, Франция и дори Индия. На някои места тя се е разпространила твърде бързо като се е превърнала в истинска заплаха за местната флора. Тъй като опунцията е издръжлива на студове тя вирее успешно и у нас, включително в Северна България. В сърцевината на месестите ѝ листа се намира гел, подобен на този в алое вера, което я прави чудесен помощник в лечението на различни кожни проблеми и наранявания. 

При подходящи условия и грижи опунцията цъфти с красиви жълто-оранжеви цветове, които след това дават и полезните плодове. 

Местоположение и светлина

Опунцията се нуждае от слънчево греене през целия ден. Затова поставете я на пряко огряно от слънцето място. Ако се отглежда на открито в градината може да достигне завидна височина. Поливане

Полива се редовно през лятото, за да цъфти по-обилно и да даде плодове. През зимата поливането се спира напълно. 

Температура

Опунцията вирее в горещи и сухи райони, така че издържа невероятни жеги. През зимата е важно да не се допуска застудяване под 5 до 10 градуса. Почва

Подходящата почва за опунцията е тази, богата на торф и едър пясък. Пресажда се всяка година в нова почва в съотношение 2:1 в полза на торфа. 


Още по темата

Размножаване

От ствола на възрастното растение се отделят резници, които се поставят на сухо за около две седмици. Така се подготвят за засаждането, което става в смес от едър пясък и мокър чакъл. Отначало не се излагат на слънце. След като пуснат корени се засаждат в постоянни саксии. 

Забележка: Не пипайте листата и плодовете на опунцията с ръце. По тях има бодли, които лесно влизат в кожата, но не излзат без лекарска намеса. Консумацията на плодовете става след щателно обелване на кожата и бодлите. 

Снимки: istock