Цветя

Да си отгледаме куркума или сиамско лале

Растение с прекрасни цветове

28.10.2018г. / 06 39ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Съществуват различни видове куркума. Растението, използвано за подправка в индийската кухня, което има невероятни противовъзпалителни, антибактериални и обезболяващи свойства, се нарича curcuma longa. Цветето от същото семейство, носещо прозвището „сиамско лале“ не е ядливо. Неговото ботаническо наименование е curcuma alismatifolia.

Красивото растение се отглежда в домашни условия, като се отблагодарява щедро на собствениците си с нежни цветове в розово и червено. От семейството на джинджифила е и е многогодишно тревисто растение, достигащо височина до около 80 см. Цъфти през лятото в продължение на 2-3 месеца. Цветовете са много устойчиви, заради което е подходящо и за букети, потопени във вода.

Айлостера – красив цъфтящ кактус

Местоположение и светлина

Куркумата се нуждае от добре осветено място, за да расте и цъфти. Подходящи са южно, източно и западно изложение. През лятото може да се изнесе и на открито.

Поливане

Поливането е умерено и редовно през активния период на растението. През пролетта и лятото е препоръчително влажността на въздуха да се повиши чрез опръскване или поставяне на саксията върху чинийка с вода. Цветовете не се опръскват.

Почва

Важно е почвата да е много добре дренирана, за да не задържа влага. Към нея се добавят малко пясък и торф за дренаж и подхранване.


Свързани статии

Ерика – нежна красота в саксия

Температура

Подходящата температура за растението е умерената. Не понася добре студове. Градусите през зимата не трябва да падат под 12. През топлите месеци предпочитаната от цветето температура е от порядъка на 20-24 градуса.

През зимата е добре растението да се прибере, ако е било навън. След прецъфтяване идва период на покой, в който поливането е по-оскъдно, а температурата в помещението е добре да е около 10 до 15 градуса.

Пресаждане

През пролетта (март-април) грудките се пресаждат в нова саксия. Поливат се умерено при температура около 12-13 градуса. Не поливайте всеки ден.

Размножаване

Най-лесно се размножава чрез разделяне на коренището. Новите коренища се засаждат отделно в свежа подхранена почвена смес.

Снимки: iStock

Коментирай