Цветя

Роео – мексикански огън у дома

Как се отглежда роеото

10.02.2019г. / 06 58ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Роео е едно прекрасно и много особено на вид растение. Принадлежи към семейство Комелинови, към което спадат и традесканциите, които на пръв поглед приличат на роеото. Родината му са тропическите гори в Мексико. Среща се предимно на Антилските острови.

Роео е тревисто многогодишно растение с интересни цветове. Листата му са мечовидни, наситенозелени и обагрени от едната страна в ярколилаво. Някои разновидности имат и ивичеста окраска по зелената част на листата.

Цветовете на роео са дребни и предимно обагрени в бяло. Намират се в основата на розетката на растението.

Местоположение и светлина

Роео може да се отглежда както в домашни условия, така и в градината. Тъй като се нуждае от много светлина е препоръчително да се постави на източен или западен перваз. Ако го поставите на южен прозорец или е засадено в градината на пряка слънчева светлина, в най-горещите часове от деня през лятото ще се наложи изкуствено засенчване.

Поливане

Поливайте през 2-3 дни, като през останалото време пулверизирайте листата, тъй като растението обича влагата.

Температура

Оптималните градуси през лятото са от порядъка на 21 до 25, а през зимата минималната температура е 16 градуса. Роео не обича студа. Прибирайте го на топло през студените месеци.

Кордилине – лесно за отглеждане

Почва

Роео няма претенции към почвата. Вирее добре в обикновена градинска пръст, стига да е примесена с малко пясък за добър дренаж.

Размножаване и пресаждане

Роео се размножава чрез разделяне на новите розетки от старите. Засажда се през април или септември. Пресаждането се налага, когато растението се разрасне и се нуждае от по-широка саксия.

Снимки: iStock

Коментирай