Цветя

Краспедия – кълбовидното цвете

Как да отглеждаме интересното растение

11.06.2019г. / 07 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Родината на краспедията е Австралия. Позната е от средата на 80-те години на 20 век, което я прави сравнително доста нов вид в ботанически смисъл. Растението е многогодишно в естествената му среда, но у нас се отглежда като тревисто едногодишно растение. Интересно е най-вече заради кълбовидната си розетка, която цъфти в яркожълто. Има форма на топче за пинг-понг, а цветчетата ѝ изглеждат като изрязани от хартия за опаковане.

Стъблата на краспедията са високи и безлистни. В основата на розетката се намират бледозелени сребристи листа.

Растението цъфти през август и септември, като цветовете са много здрави и могат да издържат дълго след като прецъфтят.

Местоположение и светлина

Краспедията обича обилната светлина, но не и преките слънчеви лъчи. Източните первази са най-подходящи за нея.

Поливане

Въпреки че издържа на засушаване, краспедията трябва да се полива редовно, защото за да расте нормално и да цъфти обилно ѝ е нужна много вода. Дори в саксията да се задържи влага, това не е проблем за цветето, дори напротив.

През лятото задължително трябва да се поддържа висока влажност.

Свързани статии

Почва

Няма претенции към почвата. Необходимо е от време на време да се наторява с богати на азот или комплексни торове. Те усилват цъфтежа.

Температура

Най-добрата температура за краспедията е умерената – около 25 градуса. Растението е устойчиво на студ, но спадовете под 18 градуса през зимата все пак не са препоръчителни.

Засаждане

Разсажда се чрез семена. Засяват се през февруари на добре осветено място. Разстоянието между растенията трябва да е около 25 см.

Снимки: iStock

Коментирай