Цветя

Аубриеция – пищна украса за балкона и градината

Как да отглеждаме това красиво цвете?

23.09.2019г. / 06 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Аубриеция е едно от най-красивите и кичести цветя, подходящи за украса на тераси и градински бордюри. То е изключително лесно за отглеждане и се справя със застудяванията по нашите ширини доста добре.

Родината на аубриецията е Южна Европа и Мала Азия. Срещат се 12 вида, които са напълно устойчиви на условията у нас. На височина достига около 20 см. Листата на растението са дребни, бледозелени, леко сивкави, а цветовете са толкова кичести, че погледът се губи в тях. Аубриецията цъфти в лилаво, синьо, розово, а цветовете ѝ са толкова гъсти, че наподобяват килим. Цъфтежът продължава дълго през лятото.

Кенгурово цвете – красиво, но и с много претенции

Местоположение и светлина

За да цъфти обилно и продължително е необходимо растението да се постави на максимално добре огряно от слънцето място. Пряката слънчева светлина е най-подходяща.

Почва

Най-подходящата почва за аубриецията е добре подхранената лека почва, която съдържа варовик. Важно е да не е прекалено влажна. Също така важно е почвата да не е прекалено наторена, защото и тежките торове влияят зле на растението. Поставяйте слой камъчета или малко пясък в почвената смес, за да осигурите добър дренаж.

Юка – как да я отглеждаме

Поливане

През лятото аубриецията се полива често. Внимавайте да не допускате подгизване на почвата. Тя трябва да е много добре дренирана. През зимата поливането се разрежда.

Температура

Чудесно понася умерените температури по нашите ширини. Най-добре ѝ се отразяват градуси от порядъка на 18-25 през лятото. През зимата презимува както на открито, така и в сухи и проветриви помещения при температура около 10-12 градуса.

Размножаване

Аубриецията се размножава много лесно. Това става чрез семена, които се засяват директно в почвата. Размножаване е възможно и чрез резници. Те се вкореняват бързо и лесно в почвата, образувайки коренчета в полегналата към почвата част на стъблата.

Краспедия – кълбовидното цвете

Засяването на семената става в края на есента. Почвата трябва да е лека и добре аерирана.

Снимки: iStock

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати