Цветя

Животворната сила на цветята и фъншуй

29.11.2007г. / 11 06ч.
Аз жената
Животворната сила на цветята и фъншуй

Цветята са истинско чудо на природата.
Живите растения в дома и офиса ни зареждат с положителна енергия и добро настроение, освежават и красят интериора. На всеки тип интериор подхожда определена композиция. Цветните композиции са необикновено разнообразни – от миниатюра върху масата или бюрото до обемно-пространствените композиции на зимните градини.

При ограничено пространство се предпочита вертикалното (зонално) озеленяване. Колкото по-голямо е помещението, толкова по-големи трябва да са растенията и по-голям да е техният брой. Мъничкото растение би се “изгубило” в голямо пространство.

Съвременният минимализъм налага внимателен подбор на растенията. Въпреки това цветята с големи листа изглеждат добре в помещения с малко мебели, антре или хол. Това например са драцена, филодендрон, фикус. За малки стаи са подходящи средни или малки цветя с широки и нежни листа.

От значение при избора на цветя са и цветовете на интериора. При едноцветни и пастелни или черно-бели тонове много добре изглеждат пъстрите, декоративнолистни растения.

Стилът на обзавеждане също има значение при избора. За етно-стил и плетени мебели (от бамбук или ратан) – бромелии, орхидеи, хоя бела (восъче), жасмин. Японска нотка се постига, като се украси помещението с драцена, бамбук, азалия (японски рододендрон) или бонсай. Английският или френски стил на обзавеждане добре хармонира с храстовидни и обилно цъфтящи цветя като камелия, циклама, палми и щамбово формирани цветя.

Ако растенията във вашия дом са здрави и красиви, растат и се развиват добре, значи е налице положителна енергия.

Някои от цветята, особено тези в глинени съдове, имат способността да пречистват въздуха от най-разпространените вредни вещества. Такива са мушкато, спатифилум, сингониум, хлорофитум, аглаомнема, сансевиера. Най-предпочитани растения според фъншуй са тези, които имат кръгли или овални листа. Не е желателно да имате растения с остри листа и бодли (особено кактуси), освен в случаите, когато самите вие усещате, че ви влияят благоприятно. При остри ъгли в помещението, образувани от стени, мебели или колони, за неутрализиране се използват виещи се или пълзящи растения.

Живите цветя създават енергията “ян” – активна енергия, затова не се препоръчва да са много в спалнята. За спалнята са подходящи малко на брой, но не силно ухаещи растения. Подходящи са камелия, азалия, спатифилум, мурая, теменужка, четирилистна детелина, алое, бамбук на щастието, драцени.

Според фъншуй растенията се отнасят към Стихиите на дървото, което символизира растежа, творчеството и движението напред.

Най-доброто разположение на цветята е на север, югоизток или юг с цел активизиране на положителната енергия в тези зони за здраве, благополучие и късмет.

За привличане на “ци” се използват цветя в саксии или свежи цветя в букети. Според фъншуй сухите или изкуствени цветя, така модерни и придобили популярност в последно време, са носители на енергията “ин” (пасивна) и енергията “ша” (неутрализираща) затова са приложими в редки случаи, например при хора, страдащи от алергии или в помещения, свързани с активен живот. Ако имате такива композиции, старайте се да ги обновявате или сменяте всяка година.

Фъншуй, това е изкуство, посветено на хармонията, затова не прекалявайте с активизирането на дадени зони и неутрализирането на други. Всички ваши действия трябва да са постепенни и най-вече свързани з вашата интуиция и вътрешна нагласа.

Грижете се с любов за вашите цветя и те ще ви се отблагодарят.

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
Банко ( преди 11 години )
"Най-доброто разположение на цветята е на север, югоизток или юг" - няма такива препоръки във Фън Шуй. Цветята се слагат като представител на елемента Дърво или за активация, но само където е необходимо. Всички останали случаи - декорации, цветове, аранжиране, лични предпочитания и др., не са относими към Фън Шуй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Анонимно ( преди 11 години )
Насадил съм си няколко бамбука на терасата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
muneser ( преди 11 години )
imam mnogo svety imie drago dagi gledam idase gricha zatyh.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
диди ( преди 11 години )
здравейте,искам да си засадя бонзай, но незнам към какво точно да се насоча.става дума за нов дом, иска ми се чрез фън шуй да го заредя с положителна енергия,здраве и късмет за семейството ми. от много време харесвам и се занимавам с фън шуй:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
vania ( преди 11 години )
имам прекрасна градина за която се грижа с много любов.вкьщи сьм си направила китайско-японски кът с 2 бонзая;йероглифи и е много релаксиращо за цялото семейство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Жужа ( преди 11 години )
Имам палма-Хамеропс.Къде да я поставя?По стеблата има бодли.Благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
ИРЕНА ( преди 11 години )
ОБИЧАМ ЖИВИТЕ ЦВЕТЯ. НО АКО ТРЯБВА ДА ИЗБЕРА МЕЖДУ КРАСИВА ИСУШЕНА КОМПОЗИЦИЯ ЦВЕТЯ И КРАСИВИ ИЗКУСТВЕНИ ЦВЕТЯ КАКВО ЩЕ МЕ ПОСЪВЕТВАТЕЛ. ИСКАМ ПРОСТО ЕДНО "цветно петно"НА СТЕНАТА. БЛАГОДАРЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Севдалина ( преди 11 години )
Привет от Русе,От 2 м. се запознавам с Фън Шуй и се интересувам от стайни растения подходящи за деца. Цветя, които да им помагат да са по-здрави и по-рядко да боледуват. Мислите ли, че мога и на растенията да разчитам и може ли някой да ми препоръча с такова действие цветя. Предварително благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Petra ( преди 11 години )
Убедена съм,че живите цветя ни зареждат с положителна енергия.Когато им говоря като на хора имам чувството,че ме разбират.Изпитвам истинско удоволствие когато около мен има цветя и дори по този начин релаксирам.Опитайте и вие!Посадете си сами цвете,грижете се за него и ще видите резултата-не само цветето ще се промени,но и самите вие ще се чувствувате по-различно!Опитайте и ще бъдете удивени от резултата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време