Тя, звездата

Шеф Сидония Радева: Любимата ми рецепта е ябълков пай

Най-добрият готвач Сидония Радева в откровено интервю за Az-jenata.bg

28.11.2012г. / 14 10ч.
Мария Дуковска
Снимка: Хайлайф

Снимка: Хайлайф

Сидония Радева с право може да се нарече един от най-добрите майстор-готвачи в България. С кулинарните си идеи и шедьоври Сидония впечатли журито и зрителите на реалити предаването „Lord of the Chefs“ и го спечели неотдавна в оспорвана мъжка конкуренция. Нейната награда бе собствен ресторант в центъра на София, който тя развива с огромен успех и досега.

Със Сидония се срещаме на събитие на Natura Bisse, за което кулинарният ни ас приготвя невероятни гурме изкушения. Специално за читателките на Az-jenata.bg, Сидония отговори на няколко въпроса за кулинарното изкуство, любимата рецепта и разбира се, коя е тайната съставка в нейните ястия.

Какво бе основното ви вдъхновение за приготвянето на кулинарните изкушения за представянето на Natura Bisse?

Основното ми вдъхновение са самите клиенти. Аз се опитвам да разбера какви са техните изисквания и очаквания. В този случай бе лесно, защото трябваше да се покаже вкусът към новата серия козметика на Натура Бисе. Лесното е, че те използват натурални и свежи продукти, съответно и аз трябваше да комбинирам такива съставки. Идеите за ястията се родиха изведнъж, на пръв поглед, след като помирисах техните продукти, веднага на момента направих асоциация с определени храни и така се получи. Все пак готвенето е наслада, и както в случая с Натура Бисе, при тях се акцентира върху петте ни сетива, а аз исках да акцентирам и върху шестото чувство, интуицията. Защото човек се храни не само с погледа си, но и с ароматите. За приготвянето на храната използвах различни текстури като мед, съчетах ги с други продукти, за да наблегна на комплексността и на тяхното взаимно допълване.

Какво ви помага в готвенето – слушате ли музика например?

О, да, абсолютно! Вдъхновявам се от музика, както и от хората, от клиентите. Дори в разговора си с вас, ако вие седнете пред мен, вие ще ми повлияете така, че ще ви подредя чинията по съвсем различен от другите начин. Вие може да поискате например, печено пиле, чинията с пиле за едни, ще изглежда по един начин, за други – по друг. Според някои специалисти е важно да се придържаме към изрядния вид на чинията, традиционното подреждане. Всичко да изглежда едно и също, но аз имам друго виждане за това. Когато аз лично говоря с мой клиент, мой гост, и той ми каже, че иска да види, да опита нещо по-различно, аз буквално рисувам по чинията. И този начин, по който вие например сте ме вдъхновили, аз така вдъхновявам и украсявам чинията. Защото с едни и същи продукти може да създадете коренно различни „картини“ и ястия.

Сидония в действие.

А вкъщи кой ви вдъхновява, отново ли вие сте главният готвач?

Вдъхновението започва от вкъщи, от децата ми. Обичам да приготвям различни неща за тях. Когато имам възможност, готвя у дома.

Няма как да не ви попитам, как се промени живота ви след предаването „Лорд оф дъ шефс“ (Lord of the Chefs)?

Много се промени. Имам много повече отговорности, наградата, самият ресторант носи моето име, и нямам право, така да се каже, да предавам моите клиенти и се старая да предлагам само качествени продукти, разнообразни ястия.

Може би въпросът ми ще ви затрудни, но имате ли любима рецепта, любимо ястие?

Свързани статии

С най-голяма любов приготвям ябълков пай, но традиционен. Ще ви кажа и защо. Защото това е любимият десерт на моите деца.

Класическа рецепта, без тайна съставка?

Тайната съставка винаги е любов.

Забелязвате ли българинът да изоставя предпочитанията си към традиционните ястия, има ли интерес към по-различни храни?

Да, българинът определено е традиционалист в кухнята, но се забелязва една склонност да се опитват нови, по-различни неща. Но аз не съм привърженик на това, че трябва да забравим българската кухня, напротив, моята теза е, че българските рецепти са уникални и невероятни. Ползваме огромно разнообразие от подправки, свежи билки, свежо месо. И така да се каже, бабините рецепти, които ползваме, когато ги предложим по един по-различен начин на клиента, той е очарован. Забелязала съм, че чужденците обожават нашата кухня, агнешкото ни по гергьовски.

Един от кулинарните шедьоври на Сидония.

Най-големият комплимент за ястията ви?

Когато някой ми каже, че с мое ястие съм го върнала в детството му. Това е най-големият за мен комплимент.

Най-голямата трудност в готвенето?

О, имало е много затруднения. Аз съм убедена, че всеки готвач има по една, макар и точица несигурност и плахост, когато готви. Винаги щом започнем да готвим, се появява един процент съмнение как ще стане, дали ще стане. И до ден-днешен, например, когато приготвям италиански маслен крем, който е един от най-сложните кремове, защото може да се разпадне за секунди, и всеки път, когато го правя, макар че съм го правила хиляди пъти, и все пак стигна ли до критичния момент, винаги си имам едно на ум, и внимавам, около мен е тишина, и така. Убедена съм, че има такива моменти при всеки.

Любим вкус – сладко или солено?

Сладко-солено. :-)

Вашето пожелание към читателките на Az-jenata.bg?

Пожелавам им да готвят със сърце, да готвят с душа, да експериментират и да не се притесняват. Много често чувам някой да казва „Аз не мога да готвя“.

Да, аз го казвам често.

Не-е, аз съм убедена, че вие можете да готвите чудесно. Няма човек, който да не може да готви. Трябва да има само мъничко вдъхновение.

Коментирай