Тя, звездата

Весела Кучева за цветовете, формите и посланията на изкуството

Интервю, което ви отнася в света на изкуството

06.01.2016г. / 17 29ч.
Михаела Лазарова
Снимка: фейсбук Компот От Круши

Снимка: фейсбук Компот От Круши

Светът, в който живеем е едно уникално място и всеки и всичко може да бъде вдъхновение за нещо. Като следващото интервю. В него ще ви представим една млада, интересна и талантлива дама. Обичаме да разказваме как я открихме.

Случи се преди седмици в едно кокетно магазинче в центъра на София, в което Веси донесе поредните си креативни проекти. Веднага ни направиха впечатление със своите форми, цветове, материали.

И вдъхновението внезапно дойде. Тогава разбрахме, че трябва да я представим на вас, читателите на Az-jenata.bg. Споделяме едно вълнуващо интервю, което ще ви отведе в света на изкуството.

Здравей! Представи се с няколко думи, но по начин, по който би описала своите красиви проекти.

Здравейте! Казвам се Весела Кучева, повечето хора ме познават като Весуши от Компот от Круши. В момента завършвам магистратура илюстрация в Художествената академия, занимавам се и с изработка на бижута и аксесоари.

Кога и как за почна да се занимаваш с изкуство?

С изкуство започнах да се занимавам (в смисъл на това, че започнах да мисля за рисуването като за нещо сериозно) някъде от 7-годишна, когато родителите ми ме записаха в школата по керамика и грънчарство на скулпторката Вяра Савова, където продължавах да ходя, докато завърших училище.

Именно това място, групата деца, които пораснахме правейки глинени скулптури, ме вдъхнови да продължа образованието си в Художествената академия. Мога с чисто сърце да кажа, че Вяра Савова е един от най-добрите ми учители в изкуството. И до днес продължавам да се консултирам с нея за много неща, тя е и човекът, който ме е формирал като човек, който живее чрез изкуството – например за всеки празник Вяра ни поощряваше сами да изработваме подаръци за близките си и първите бижута, които изработих, бяха за подарък на майка ми.

Кое е най-вълнуващото в работата ти?

Най-вълнуващото в работата ми е моментът, в който я започвам, подготвила съм материалите, които ще използвам, моливите са прясно подострени, водата за боите е все още бистра и сядам пред всичко това с идеите, които имам за нещата, които искам да изработя.

Тогава усещам едно особено наелектризиране на въздуха, всичко е подготвено и все пак все още нищо реално не се е появило, но всяка идея изглежда напълно изпълнима и възможна да се осъществи.

Имали проект, който ти е бил поръчан от клиент, може би нещо нестандартно, което винаги ще помниш?

Една много близка моя приятелка веднъж ми поръча да й направя колие от цветни моливи. Естествено, моливите не можеха да бъдат цели, тъй като колието щеше да стане прекалено голямо, затова трябваше да ги отрежа с ножовка.

В началото ми беше много странно да режа моливите, с които по принцип съм свикнала да си партнираме в рисуването, чувствах се малко сякаш предавам приятелите си. Но пък след това се успокоих с мисълта, че колието ще остане за дълго време любимо нещо на приятелката ми и тя ще носи тези моливи със същата радост, с която аз бих ги изрисувала.

Какво те вдъхновява и какво може да те накара да седнеш и да нарисуваш една картичка или да направиш ново бижу?

Истината е, че за рисуване може да ме вдъхнови почти всичко. От разказана история, разговор с приятел, случайно видяна рисунка, правена от дете, до сянката на колата, в която пътувам, която ми е заприличала на една особена жаба с кръгли очи, разположени отстрани на главата й (действителна история). усмихва се

С настъпването на новата година всеки търси талисман или аксесоар, който да му донесе повече късмет. В твоите проекти има ли отделено място за така наречените късметлийски аксесоари?

Ами по принцип не правя талисмани, но понякога хората си намислят, че определено животно им носи късмет и ми поръчват да им нарисувам значка с него, тогава наистина се опитвам да вложа в изображението специално настроение и енергия.

От какви материали изработваш аксесоарите?

Най-много обичам да работя с дърво, рисуването върху дърво има особена мекота, затова ми харесва да изработвам значки с дървени основи или картинки върху дърво. Използвам също метал, моливи (имам един определен вид моливи, от които се запасявам поне с по три, когато минавам през магазина, в който ги продават, защото ако остана без тях и нямам възможност да отида до магазина, ужасно много ми липсва начинът, по който рисуват и никакъв друг вид не може да ги замени), акрилни бои, понякога получавам поръчки за графични картини и тогава обичам да ги рисувам върху плътен картон с лека фактура.

Материалите са много важна част от работния процес, нещо като продуктите при готвенето, човек винаги може да измисли нов начин да ги комбинира и дори когато просто ги разположи на масата.

За какво мечтае творец като теб, може би да популяризира работата си и извън България или...?

Мечтая да имам достатъчно време освен за поръчките, и за личните си проекти. Например имам идеи за поне три книги с илюстрации, които все не започвам, защото имам и други задачи и не бих могла да им отделя цялото време и енергия, които заслужават. И ако те биха могли да бъдат разпространени и извън България, още по-добре.

Извън изкуството какво обичаш да правиш? Имаш ли хоби?

Извън изкуството (макар че не знам дали съществува такова пространство, защото дори когато правя нещо, което не е свързано с рисуване или изработване на аксесоари и бижута, отново се чувствам свързана с това и ми хрумват идеи) се занимавам любителски с бягане, съвременен танц, контактна импровизация и писане (но последните пак са отделни изкуства).

В голяма част от това, което създаваш има много цвят, флорални и животински мотиви. Може би това изразява вътрешния ти свят или искаш да предадеш някакво послание на другите чрез тези акценти?

Бих казала, че тези цветове и мотиви наистина изразяват вътрешния (а и външния) ми свят, много харесвам флорални мотиви, хармонични цветове, съчетани с един по-ярък и изненадващ цвят, а животните незнайно защо много ме вдъхновяват да пресъздавам познатите им форми в необичайни стилизирани изображения.

Ако искам да предам някакво послание, то е радостта от творчеството и споделянето и мисля, че точно тези цветове и мотиви изразяват точно това.

Имаш ли кумири, от които се учиш?

Определено имам любими визуални артисти, майстори на бижута и аксесоари, илюстратори, които са една от причините да продължавам да творя, създаването на нещо красиво от някой друг винаги е повод човек да се опита сам да изрази по различен начин своя собствен свят и вижданията си.

Какво си пожелаваш за новата година?

За новата година си пожелавам здраве, вдъхновение и истински преживявания с истински хора.

Твоето послание към читателите на Az-jenata.bg...

Моето послание към читателите на сайта Az-jenata.bg е да се опитаме да разбираме различните от нас и да вършим всичко с истинско намерение и защото вярваме в идеите си.

Снимки: личен архив и фейсбук Компот От Круши

Коментирай