Писна ми

Трафикът на български жени – най-накрая с присъди

В Гърция бяха осъдени няколко трафиканти на български момичета

17.12.2012г. / 17 15ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Петима трафиканти на български момичета получиха справедливо наказание в Гърция през 2012 благодарение на усилията на екипа на Кампания „А21“, глобална неправителствена организация, бореща се с трафика на хора. Минималната присъда, наложена от гръцкия съд на всеки от трафикантите е 11 години затвор и глоба в размер на 50 000 евро.

Общият брой на осъдените трафиканти на хора от юристите на „А21“ за годината е 17. Някои от тях получиха и едни от най-големите наказания за трафик в Европа – до над 18 години лишаване от свобода и 100 000 евро глоба на човек. Това е и своеобразен рекорд в историята на „А21“ – една от най-бързо растящите организации за борба с трафика на хора в световен мащаб.

„През изминалата година трафикът на хора беше обявен за втората по големина престъпна индустрия в света след разпространението на наркотици. Една от причините за това е фактът, че трафикантите много рядко получават заслуженото си – глобалната статистика сочи, че само един на 100 000 трафиканти някога ще бъде осъден“, каза Филип Хилдгаард, Европейски директор на „А21“.“ Ето защо една от основните цели на „А21“ в Европа е да промени тази мрачна статистика и да изправи колкото се може повече трафиканти пред правосъдието.“

В България, основен източник на жертви на трафик за Европейския съюз, „А21“ стъпи преди една година. Организацията отвори преходно жилище за момичета, спасени в чужбина и върнати в България, което в момента работи на пълен капацитет. През 2013 година предстои отварянето на второ такова жилище. В него жертвите на трафик могат да останат до две години, в които получават пълна подкрепа за възстановяването си и започването на нормален живот.

Българските истории

Дело 1:

Историята: Двамата трафиканти, мъж от гръцки произход и жена от България, са добре познати на съда с предишни обвинения за проституция, сводничество и трафик на бебета.

След като под влияние на страха и натиска от страна на защитата на трафикантите всички останали свидетелки оттеглят показанията си, българката Наталия остава последното момиче, решено да свидетелства. Въпреки силния стрес и езиковата бариера нейните показания дават достатъчно основание на съда да наложи на обвиняемите наказание за трафик на хора, а не значително по-лекото такова за склоняване към проституция.

След приключване на делото, Наталия, която все още е в защитеното жилище на „А21“ в Солун, споделя, че за пръв път от няколко години се чувства в безопасност.

Присъдата: 11 години затвор и 50 000 евро глоба на човек

Дело 2

Историята: Българската свидетелка по делото не може да присъства на заседанието на съда в Гърция и е представлявана от юристите на „А21“. Обвиняемият е от гръцки произход, не се явява на делото.

След като съдът изслушва показанията на основната свидетелка и двамата допълнителни свидетели, осигурени от полицията, постановява най-високата присъда, давана досега в дело с участието на „А21“ в Гърция.

Присъдата е без право на обжалване и включва отнемане на политическите права за 7-годишен период.

Поради изнесени от гръцката полиция данни, че обвиняемият се укрива нелегално в България, решението на съда е разпространено до Интерпол и министерствата на вътрешните работи на Гърция и България с цел максимално бързото му откриване.

Присъдата: 16,5 години затвор и 72 000 евро глоба

Дело 3:

Историята: Две българки са спасени от гръцката полиция при полицейска операция в бордей. За да напуснат България, на двете момичета е била обещана добре платена селскостопанска работа. С пристигането им Гърция обаче са били принуждавани денем да работят на полето, а вечер да предлагат сексуални услуги.

В съда двамата обвиняеми, 26-годишни българи, твърдят, че не те са ръководели мрежата за трафик. Предполагаемите организатори, българска двойка, успяват да избегнат полицейската акция и към момента има издадена международна заповед за ареста им.

Присъдата: 15 години затвор и 50 000 евро глоба на човек.

Коментирай
Свободно време