Нежна като цвете

5 причини да включите масло от шафранка в грижата за кожата

Съдържа полезни вещества

29.03.2019г. / 12 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Маслото от шафранка съдържа изобилни количества линолова киселина, която предлага фантастични ползи за кожата. Тя има силата да се бори с акнето, да предотврати и изглади бръчките и фините линии, да хидратира в дълбочина сухата кожа и да възвърне живината ѝ.

За какво е ефикасно маслото от ший?

Как маслото от шафранка помага на кожата?

Противодейства на акнето

Линоловата киселина заема 70% от състава на маслото от шафранка. При лошо състояние на кожата често възниква свръхкератинизация – състояние, при което се наблюдава повишено количество кератин в кожата. Този протеин отговаря за втвърдяването на косъма, ноктите, загрубяването на кожата. Когато той се съдържа в повече в кожата, това предизвиква затруднения в отделянето на мъртвите клетки и изхвърлянето им. Този влошен процес стои в основата на запушените пори и появата на гнойни пъпки.

Изсветлява и изравнява тена

Когато кожата е изложена на слънце, тя повишава по естествен път меланина, отговарящ за появата на тен. Меланинът има свойството да предпазва кожата от вредното влияние на слънцето. Това е опит на кожата да противодейства на изгарянето. Линоловата киселина в маслото от шафранка потиска производството на меланин, като по този начин изравнява тена. Полезно е, ако искате да се отървете от нежелани пигментни петна.

Ефикасно срещу бръчки и суха кожа

Маслото от шафранка помага в предотвратяването на появата на бръчки и същевременно допринася за изглаждането на вече появили се фини линии по кожата. Това свойство дължи отново на богатото наличие на линолова киселина, основа в много козметични продукти за борба със стареенето.

В това масло се съдържа още и витамин Е, който е антиоксидант, борещ се със стареещите процеси. Той дава по-мек и млад вид на кожата.

Масло от карамфил – при стрес и за свеж дъх

Ускорява зарастването на рани

Линоловата киселина в маслото от шафранка помага за по-бързото заздравяване на раните по кожата. Протеините в него лекуват клетките и ускоряват тяхното регенериране. Консумацията на масло от шафранка прави подобни чудеса и с клетките на вътрешните органи и системи.

Стимулира бариерната функция на кожата

Горният слой на кожата изпълнява предпазна функция, така наречената бариерна функция. Нейната роля е да предпази организма от всички опасни фактори от околната среда, като предотвратява навлизането на болестотворни микроорганизми, алергени, дразнители, бактерии.

Ако в кожата има недостиг на важни мастни киселини, като омега-3 например, бариерната функция отслабва. Тези важни мазнини могат да се набавят чрез маслото от шафранка, което подобрява защитните функции на кожата.

Коментирай