Здраве и красота

Масло от карамфил – при стрес и за свеж дъх

Помага и при акне

22.12.2017г. / 09 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

То има приятен аромат и редица ползи за здравето. Маслото от карамфил е едно от най-ценните, които трябва да имаме в домашната аптечка. Неговите качества се дължат на антимикробните, противогъбичните, антисептичните, антивирусните му свойства.

Маслото се получава от пъпките на карамфиловото дърво, което е било използвано с лечебни цели още в древните индийски и китайски цивилизации.

Вероятно не знаете, но ароматният карамфил е богат на минерали като калций, желязо, фосфор, натрий, калий и витамини А и С.

Маслото получено от него помага за елиминиране на лошия дъх, облекчаване на респираторни проблеми, но ползите му не свършват само с това. Вижте за какво още може да ви бъде полезно.

Грижа за кожата

Маслото от карамфил често се препоръчва за грижа за кожата, особено за тези, които страдат от акне. В редица продукти с антистареещ ефект се съдържа маслото от карамфил. То има способността да забавя стареенето на кожата, да я подхрани, озари тена ѝ, да подобри притока на кръв.

Укрепва имунната система

Маслото от карамфил има мощни антивирусни свойства и способства за пречистване на кръвта, като повишава резистентността към множество заболявания, тъй като антиоксидантите в него действат срещу свободните радикали, за които знаем, че причиняват множество усложнения в организма.

Здравословното чудо на кокосовия оцет

Намалява нивата на стрес

Карамфиловото масло е считано за природен афродизиак, но също така служи и като отлично средство за намаляване на стреса. Има стимулиращ ефект върху организма, като елиминира изтощението и умората.

За тези от вас, които страдат от безсъние, ароматът на карамфиловото масло може да има положителен ефект. Маслото се препоръчва и за подобряване на настроението и намалява риска от депресия. Ето защо е добре да го направите част от вашата ароматна лампа.

При главоболие

Карамфиловото масло, когато се комбинира със сол и се прилага на челото, има охлаждащ ефект и помага за облекчаване на главоболие. В него има много флавоноиди, които са противовъзпалителни агенти.

Свързани статии

При локално приложение върху слепоочието или шията, противовъзпалителното свойство на маслото ще облекчи възпалението или напрежението, което често води до главоболие.

По същата причина карамфиловото масло се използва като средство за облекчаване на болката в други части на тялото, като стави, мускули, за да се намали болезненото възпаление или подуване.

4 антистареещи витамина за млада кожа

Облекчава лошото храносмилане

Карамфиловото масло от години се използва в индийската медицина за облекчаване на проблеми свързани със стомаха, като хълцане, лошо храносмилане, метеоризъм. В индийската кухня една от най-често използваните подправки е карамфилът.

Коментирай
Свободно време