Нежна като цвете

Ексфолирането на скалпа е ключът към красивата коса

Домашни рецепти за скраб за кожата на главата

06.06.2019г. / 06 24ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

За да бъде косата ви здрава, жизнена, лъскава и красива е необходимо кожата на главата да е във върхова форма. Редовното миене на косата с подходящи продукти не е достатъчно. Нужно е да се вслушате в нуждите на скалпа, за да се предпазите от пърхот, сърбеж, лющене, болезнени зачервявания, които се отразяват и на състоянието на косата.

Ексфолирането на скалпа е задължителна процедура, която трябва да включите в рутината си за красота. То помага за отстраняване на мъртвите клетки в основата на косъма, стимулира обновяването и и регенерирането на епитела и прави косата още по-красива и здрава от корена до върха.

Домашен ексфолиант с чай матча и захар

Редовната употреба на скраб за скалп помага за подобряване на кръвообращението на кожата на главата, за контрола на секрецията на себум и потиска възпалението, водещо до кожни проблеми и развалящо красотата на косата.

Как да ексфолираме правилно и за всеки ли е тази процедура?

Не, краткият отговор на този въпрос е ексфолирането не е подходящо за всеки. Ако страдате от косопад, накъсване на косата по някаква медицинска причина, имате псориазис или екзема, ексфолирането трябва да се прилага само и единствено след консултация с дерматолог, който да прецени дали е подходящо за вашето състояние.

Ако обаче скалпът ви е здрав, можете да ексфолирате кожата на главата 2 пъти седмично с натурални продукти, които помагат за подобряване на неговото състояние.

Ексфолиант с кафява захар и овесени трици

Съставки:

  • 2 супени лъжици кафява захар
  • 2 супени лъжици овесени трици
  • 2 супени лъжици балсам по избор

Смесете всички съставки в купа. Разбъркайте добре. Първо измийте косата с шампоан. След това нанесете ексфолианта и нежно масажирайте в продължение на няколко минути. Изплакнете обилно с вода, за да отмиете всички съставки добре.

Ексфолиант с шампоан и сода за хляб

Съставки:

  • 1 шепа сода
  • 1 шепа шампоан
  • няколко капки масло от чаено дърво

Смесете съставките и ги втрийте на мокра коса, като масажирате с кръгообразни движения. Наблегнете на корените на косата, така че да подобрите кръвообращението и да отстраните мъртвите кожни клетки.

3 вълшебни ексфолианта за напукани пети

Изплакнете обилно с вода и нанесете балсам или маска.

Свързани статии

Ексфолиант с морска сол и зехтин

Съставки:

  • 2 супени лъжици морска сол
  • 1-2 супени лъжици пресен лимонов сок
  • 2 супени лъжици зехтин екстра върджин

Смесете морската сол (ако се налага я стрийте предварително на по-ситно) с лимоновия сок и зехтина. Разбъркайте добре и нанесете на мокра неизмита коса. Масажирайте няколко минути, като наблягате предимно на скалпа. След това измийте с шампоан.

Коментирай
Свободно време