Ако държите на външния вид и здравето на кожата си, вероятно сте готови да инвестирате в скъпи козметични продукти, които да ви гарантират добра и качествена грижа. Цената обаче невинаги е определящ и достатъчен фактор за качество. Трябва да внимавате за някои признаци, които издават дали скъпият ви козметичен продукт си струва парите или не.

Всичко за вашето здраве можете да видите тук>>>

Как да се справите с кожна реакция от козметични продукти?

1. Активната съставка трябва да е по-напред в списъка.

Най-добрият начин да разберете дали си струва да харчите пари или не за даден продукт е като прочетете списъка с активните съставки. Те са подредени по концентрация, като се започва от най-наситените и се върви към най-ниско дозираните. Ако съставката, заради която купувате продукта, е назад в списъка, значи нейното количество в него е малко. Вместо това купете друг продукт.

2. Продуктът съдържа колаген.

Колагенът е основната градивна единица на кожата. Той я прави гладка, мека и еластична. С годините концентрацията му намалява и затова се появяват бръчки, а кожата започва да изглежда все по-изтъняла. Затова се обръщате към продукти с колаген.

От него обаче няма абсолютно никаква полза, ако се нанася повърхностно, а не вътрешно. Това е така, защото неговите молекули са твърде големи, за да преминат свободно навътре в кожата. Това прави абсорбцията му невъзможна чрез продукти за външно нанасяне. Не си харчете парите.

3. Продуктът съдържа модерни съставки.

От маркетингова гледна точка козметичните компании добавят в продуктите си различни тренди съставки, които имат за цел да привлекат купувачи. Не бързайте да се хващате на тази въдица, само защото продуктът съдържа нещо модерно, докато не бъдат приложени достатъчно научни доказателства, че съставката е ефикасна и безопасна. Заложете на познатото.

Още по темата

4. Продуктът съдържа ненужни съставки.

Как да си направите козметични и измиващи продукти вкъщи?

Почистващите лосиони например, които съдържат скъпи и модерни съставки не си струват парите, защото лосионите не стоят достатъчно дълго върху кожата, за да ѝ повлияят по някакъв начин. Съответно не е нужно да инвестирате много пари в тях. Вместо това наблегнете на серумите. В тях има значително по-висока концентрация на активни вещества. Не забравяйте да нанесете и овлажняващ крем, който да помогне съставките да останат и проникнат в дълбочина.

5. Активните съставки не са опаковани коректно.

Ако продуктът съдържа крехки активни съставки, които лесно развалят текстурата си от слънчева светлина, например като витамин С, те не трябва да бъдат опаковани в прозрачни опаковки. Ако са, не ги купувайте, защото ще си хвърлите парите.