Нежна като цвете

3 маски против накъсване на косата

Помагат срещу начупване и връщат блясъка на косъма

26.06.2019г. / 11 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Косата се нуждае от постоянни грижи, за да е красива, жизнена и здрава, особено ако е боядисана и често се третира с нагряващи уреди и стилизанти. Изтощението на косъма в краищата е често срещан проблем, който за щастие може да бъде решен с някои природни подхранващи съставки.

Предлагаме 3 рецепти за възстановяващи маски срещу накъсване, с които да подхраните косата и да върнете блясъка ѝ.

Маска с кокосово масло и мед

  • 1 супена лъжица кокосово масло
  • 1 супена лъжица мед

Смесете съставките в купа на водна баня, за да разтопите кокосовото масло. Важно е водата да е гореща, но не кипяща, за да не втечни напълно маслото и да отнеме от полезните му съставки. Достатъчно е да разбъркате маската за 2 минути на водна баня, но не на котлона. Нанесете на влажна коса. Изчакайте 20 минути и измийте.

Кокосовото масло подхранва и хидратира в дълбочина косъма, като спомага за регенерирането му от корена до върха. Медът има подхранващи свойства, действа противовъзпалително и антибактериално на скалпа.

Маска с кокосово масло и канела

  • 1 супена лъжица кокосово масло
  • 1 чаена лъжица канела на прах

Смесете съставките в купа, отново поставена в по-голяма купа с топла вода. Разбъркайте за 2-3 минути. Нанесете върху влажна коса от корена към краищата, като наблягате на тях. Оставете да подейства 40 минути. След това измийте с хладка вода и мек шампоан.

Канелата стимулира растежа и потиска възпаленията в скалпа. Това допринася в борбата срещу пърхота и сърбежа. Тази полезна подправка спомага за подсилването на космените фоликули, като действа и при косопад, стимулирайки кръвообращението.

Маска с яйце и лимон

  • 1 яйце
  • ½ лимон

Отделете белтъка на яйцето в купа. Към него изстискайте лимона. Смесете добре двете съставки до получаване на хомогенна смес. Нанесете върху влажна коса от корена към върховете. Покрийте с шапка за баня и изчакайте да подейства 45 минути. След това измийте и нанесете подходящ балсам.

Яйцето е богато на витамините А, Е и D, които са важни за растежа и възстановяването на косъма. Те го предпазват от накъсване и начупване, като му придават допълнителен блясък и здравина. Яйчените протеини дават повече сила на косата и ѝ помагат да се възстанови.

Лимоните са богати на витамин С, който заздравява косата и действа като антиоксидант. Лимоновият сок помага за премахване на замърсяванията по косъма и го прави по-жизнен и еластичен.

Коментирай