Конкурс

Мъже със сърце

27.01.2005г. / 09 58ч.
Аз жената
Мъже със сърце

Проектът “Мъже със сърце” има за цел да интегрира в обществото деца в неравностойно социално положение – деца лишени от бащини грижи.
Много деца израстват без наличието на баща и по една или друга причина нямат ежедневната възможност да наблюдават типично мъжко поведение, което особено при момченцата може да доведе до психологически проблеми в бъдеще.
Напълно съзнаваме, че стартирайки този проект, с нищо не бихме могли да намалим болката, когато тези момчета един ден осъзнаят, че собственият им баща ги е игнорирал от живота си, но можем да им помогнем да преодолеят травмата, давайки им възможност да се запознаят с много други добронамерени хора, които ще им подадат ръка и ще им помогнат в изграждането им като личности.
Изключително важно за всеки човек е да вярва в доброто у хората. А когато разбереш, че още от малък си бил отхвърлен и то от хора, които би трябвало да те обичат най-много в този свят, да са ти пример и опора, тогава доверието у човека и у обществото, като цяло намалява, вследствие на което наблюдаваме и много негативни реакции и тенденции. Затова смятаме, че започвайки тази програма ще запазим детската вяра в човека и ще създадем условия за едно по-весело и щастливо детство.

За мъжете: Няма възрастови ограничения за участие. Няма значение дали сте семейни или не, какво е образованието и финансовото Ви състояние. Единственото условие е да имате сърце за децата. Което веднага изключва всякакви мисли за злоупотреба. Такава възможност предполагам, че няма да бъде предоставена, тъй като всяка майка щателно подбира учителите, приятелите и въобще хората, с които контактува детето й. А докато е малко, не го оставя без надзор.
Вие бихте могли да се включите в програмата по много различни начини.
1. Ако имате свободно време – Може да посветите част от него, прекарвайки времето си с някое дете. Ако Вашето хоби е например риболова, можете да вземете още някого за компания. Може би риболовът няма да е най-успешен този ден, но за това пък ще сте дарили едно незабравимо преживяване на някое дете. Ако трябва да ремонтирате колата си, момченцата наистина много ще се радват да влязат в ролята на малкото любопитно чираче, защото в кухнята на мама, определено няма такива интересни машинарийки и железарийки. Ако обичате да играете футбол, можете да включите в отбора още едно ново попълнение. Ако пък сте любител на тихите игри, или сте възрастен или трудно подвижен, можете да откриете своя нов партньор за игра на шах или табла. Има хиляди начини да се включите в инициативата, които определено ще зависят от вашите интереси и възможности, но резултатът ще е един и същ. Ще има още Едно дете, което ще е щастливо този ден. Едно дете, което ще е научило нещо ново от Вас.
Да не забравяме също, че в социалните домове за деца без родителски грижи, обикновено персоналът е предимно от жени. И там децата пък съвсем рядко могат да контактуват с мъже. Защо да не отделите един ден, за да им отидете на гости? Това е един урок по състрадание от който се нуждаем всички. И е добре да си го преговаряме по често, за да не го забравяме. Според мен всеки един младеж, който поне веднъж в живота си е видял един такъв поглед и го е почувствал със сърцето си, за в бъдеще няма да попадне никога в ситуация, в която да се отрече или изостави собственото си дете.
2. Ако имате пари, които желаете да дарите. “Аз детето” постоянно организира различни инициативи, които се нуждаят от финансиране. Подпомага социални домове, за деца лишени не само от баща, но и от каквато и да е родителска грижа. Вследствие на Вашата помощ инициативата би могла да се разрасне и да помогне за по-лесната адаптация на много повече деца: и момченца и момиченца.

За жените: Програмата е насочена предимно към мъжете, но това изобщо не значи, че не биха могли да се включат и жени. Даже обратното. Жените са винаги добре дошли, първо защото, като че ли по условие, те имат сърце за децата, второ, защото винаги са по действени и активни в организацията и поддържането на каквото и да е и трето, което според мен е най-важното и значимо, че те са Необходимият и Достатъчен коректив при едно такова начинание.

За майките: Какво може да очаквате включвайки се в такава инициатива? Всяка майка знае, че всяко дете си има татко, но някои бащи не са признали децата си, или пък по различни причини не желаят да контактуват с тях. Ако детето няма татко, възможно е да няма и достатъчно дядовци и чичовци. И ако по тази или друга причина ви липсват достатъчно социални контакти с мъже: които да имат желание да прекарват време с децата ви, ще можем да ви свържем с такива. Ако детето ви има интерес към спорта, музиката, чуждите езици, ще се постараем да ви свържем с професионални учители мъже, които да обучават децата ви на преференциални цени. Или ще ви свържем с доброволци, чието хоби съответно е музика, спорт, туризъм и т. н., които биха отделили няколко часа от скъпоценното си време, за да прекарат с вашето дете.
Ще можете да споделите опитност с други майки, които по една или друга причина отглеждат децата си сами. Ще можете да се консултирате по множество въпроси, които ви интересуват, свързани с отглеждането и възпитанието на детето. Да прочетете статии от компетентни психолози, занимаващи се с такъв тип проблеми.
Знаем, че когато човек отглежда сам детето си се сблъсква с много типично битови проблеми като примерно набавяне на дрешки и играчки. При проявен интерес ще може да организираме сезонна размяна на детски дрешки, играчки, детски креватчета и колички, така че да улесним финансово живота ви.
Ще организираме различни мероприятия, в които ще може да се включите вие и вашите деца.

За децата: Мили деца, надявам се да срещнете много нови приятели. Да се забавлявате много и да срещнете хора, които да ви помогнат да станете всичко онова, за което сте мечтали. Да придобиете много нови знания и умения и да продължите да вярвате в доброто в човека, за да можете да станете хора, с които да се гордеем. Обичаме ви и се борим за вас.

За бащите: Ако по някаква причина си попаднал тук и се вписваш в тази категория татковци, които по някаква причина са изоставили децата си трябва да знаеш, че дълбоко в себе си твоето дете те обича. По условие в неговото сърце има място за теб. И това място никой никога няма да го заеме. То е резервирано за бащата. Само ти можеш да решиш дали ще остане празно завинаги.
Трябва да знаеш, че в сърцето на твоето дете винаги ще стои този въпрос: “Кой е моят тати?”, “Къде е моят тати?” и в една по-късна възраст “Защо моят баща ме е изоставил?”, “Що за човек е той?”. Той ще ги задава на майка си, на близките си и дори на случайни хора.
Може би има хиляди основателни причини, за да не живееш с дадена жена, но не се сещам за нито една, за да се отречеш от собственото си дете. Може би ти ще ми я подскажеш?
Разумът на майката, изпаднала в ситуацията, в която ти си я поставил най-вероятно е силно възмутен от постъпката ти. Не смятам, че имаш причини да я виниш.
В моето сърце обаче има и една огромна болка за теб. Защото ти си този, който доброволно се е отрекъл от част от себе си. Може да спечелиш уважението и овациите на целия свят, да имаш всичко за каквото си мечтаеш, но си загубил най-ценното. И твоето сърце го знае.
Не искам да съм на твое място, когато те питат колко деца имаш. Не искам да съм на твое място, когато гледаш как играят деца. Не искам да съм на твое място, когато прегръщаш следващото си дете. Не искам да съм на твое място, когато собствената ти съвест казва: Ти нямаш сърце.
За съжаление аз не мога да ти осигуря чиста съвест, но мога да ти простя и да предам кратичкото послание от твоето дете, което може би никога не си виждал дори: То копнее да каже: “Тате!”

Ако искате да се включите – самотна майка сте или сте Мъж със сърце – пишете ни на maje-sas-sarce@az-jenata.com!

Коментирай
Свободно време