Конкурс

Да си възпитан е ...

30.04.2006г. / 17 53ч.
Аз жената
Да си възпитан е ...

Остана ли в миналото възпитанието? Забрави ли съвременният човек, т. е. ние – какво е да си възпитан човек? Важни ли са все още "първите седем" и научаваме ли децата си и на възпитание? Трябва ли да спазваме етикета при запознанство, при посещение в театъра или на обществено място – или това са отживелици? Да поздравяваме ли възрастните хора, да им отстъпваме ли място в автобуса? Да даваме ли ред на бременните, когато сме на опашка? Да пушим или не в асансьора? Да се усмихваме ли или да се мръщим на хората, с които се налага да общуваме формално?

Всички тези въпроси стоят ясно на дневен ред у нас. И не само защото се готвим за влизане в Европа. А за да останем достойни хора.

За да подпомогнем всички, които са забравили какво е да си възпитан човек организирахме конкурс на тема – Възпитанието!

Благодарим на всички, които споделиха с нас своя възглед за възпитанието!

Късметлиите, които печелят награда от Az-jenata.bg са:
Теодора Ангелова, Левски
Мадлена Йонева, Панагюрище
Светослава Цонева
Албена Цанова
Габриела Узунова
Даниела Тончева
Рая Радославова
Светла Маргаритова

Нека заедно опитаме да направим хората в България малко по-възпитани.

Ето и участниците:

Наталия Григорова, 22 г., София: "Възпитан е съвкупност от култура, уважение, интелигентност. Все положителни качества, които в днешно време са трудност за много хора."

Мадлена Йонева, 32 г., Панагюрище: "Да си възпитан, това означава да умееш да общуваш с всички, да можеш да си налагаш необходимия самоконтрол, когато това е нужно. Да знаеш кога и какво да кажеш, както и да усещаш кога трябва да замълчиш. Разбира се и още много неща – да притежаваш култура на хранене, да умееш да се обличаш подходящо за случая и прочие… Все неща, които се учат с години. И на които, за съжаление, все по – рядко обръщаме внимание, възпитавайки нашите деца. Да, възпитанието има бъдеще! Дълбоко вярвам в това, че родителят е първият и основен модел за подражание и това продължава дори след като децата ни станат зрели хора. За това аз, като майка на двама сина, искам да им дам максимално добро възпитание. Тригодишното ми момченце вече отдавна и редовно си служи с “благодаря” и “моля”. То усеща магическата сила на тези “вълшебни” думички. Мисля, че синът ми вече е разбрал, че с добро отношение може да постигне повече, отколкото с плач или протести. Убедена съм, че доброто възпитание ще направи живота на децата ми по – добър. Защото вярвам в народната мъдрост, че “блага дума железни врата отваря”. "

Златка Дежова, 53 г., София: "Да си възпитан значи да живееш така, че да не пречиш и на другите до теб да живеят, да се държиш с всички така, както би искал и с теб те да се държат. Изглежда много банално, но е много трудно за постигане."

Теодора Ангелова, 16 г., Левски: Да си възпитан значи да си научен на добри обноски, държане. Родителите или настойниците да са създали в децата определени нравствени качества и навици. Един възпитан човек би поздравил възрастен човек, би му отстъпил място в тролея и много други. Да си възпитан е да си научен от малък на определени нравствени качества. Да знаеш къде, как и с кого разговаряш. Да умееш да преценяваш ситуациите, какво е позволено и какво е забранено!!!

Диана Йорданова, 26 г., Пловдив: Да си възпитан означава: да живееш така, че да не пречиш на другите; да използваш думички като “благодаря”, “моля”, “добър ден”, които носят толкова много радост на хората около теб; да се отнасяш с хората така, както ти би искал те да се отнасят с теб; да правиш компромиси и да си толерантен към различните от теб... и един ден когато се обърнеш в края на житейския си път да кажеш: Аз живях достойно!

Дарина Костадинова, 45 г., Нова Загора: Да си възпитан в наши дни означава да преодоляваш всекидневни трудности. Обществото ни по-често и по-лесно толерира невъзпитаното поведение, арогантността. Честото обяснение на това е – възпитаните хора не печелят, тях всеки ги мачка. Да, обаче – не! Защото влизайки в голямото семейство на европейските държави нещата силно ще се променят. Ще се въведат вероятно и нови закони, та невъзпитаните наши сънародници волю – неволю ще трябва да се подчинят.

Мадлена Йонева, 32 г., Панагюрище: "Да си възпитан, това означава да умееш да общуваш с всички, да можеш да си налагаш необходимия самоконтрол, когато това е нужно. Да знаеш кога и какво да кажеш, както и да усещаш кога трябва да замълчиш. Разбира се и още много неща – да притежаваш култура на хранене, да умееш да се обличаш подходящо за случая и прочие… Все неща, които се учат с години. И на които, за съжаление, все по – рядко обръщаме внимание, възпитавайки нашите деца. Да, възпитанието има бъдеще! Дълбоко вярвам в това, че родителят е първият и основен модел за подражание и това продължава дори след като децата ни станат зрели хора. За това аз, като майка на двама сина, искам да им дам максимално добро възпитание. Тригодишното ми момченце вече отдавна и редовно си служи с “благодаря” и “моля”. То усеща магическата сила на тези “вълшебни”думички. Мисля, че синът ми вече е разбрал, че с добро отношение може да постигне повече, отколкото с плач или протести. Убедена съм, че доброто възпитание ще направи живота на децата ми по – добър. Защото вярвам в народната мъдрост, че “блага дума железни врата отваря”.

Илияна Николова, 22 г., София: "Да си възпитан в днешно време е необичайно. На много хора им липсва възпитание и това е дразнещо. Толкова ли е сложно да си изхвърлиш боклука на определените за това места или да направиш място в автобуса на по-възрастен човек или просто да кажеш едно благодаря? Може би ценностите вече са други...."

Христалина Йонкова: "Възпитаният човек е огледалото на обществото в което живее. Той е мил, галантен и културен. Отстъпва място в превозните средства, не пуши на места където има непушачи. Не изхвърля фасове и боклуци на улицата и по тротоарите. Не гази и замърсява тревните площи. Да си културен ТОВА ЗВУЧИ ГОРДО!"

Станислава Николаева: "Да си възпитан е да знаеш точно кога, какво, как и с кого можеш, или не можеш."

Светослава Цонева: "Моят син е на 7 години. Преди няколко дни се засякохме на вратата вкъщи, при опит едновременно и двамата да влезем през нея. Той обаче, като истински кавалер, отвори вратата, задържа я за да вляза първо аз, изричайки следното: "Първо дамите, моля!". Искам да Ви споделя, че този момент беше един от многото, в които бях щастлива и горда, че съм жена и майка, и съм отгледала и възпитала такъв син."

Теодора Тотева: "Културният човек е огледалото на обществото..."

Димитрия Яиширова: "Да си възпитан е да си с добро държане, обноски и благовъзпитаност."

Преслава Димитрова: Да си възпитан е истинско изпитание на волята и проверка на нервите в наши дни... за огромно съжаление! Водим трескав, напрегнат и изнервен живот. А може би трябва да забавим темпото... да намерим време за усмивка, мила дума, жест на внимание... толкова е просто, а ще направи деня ни по-светъл, по-слънчев, по-хубав... ще направи нас самите по-добри.

Силвия Банкова: "Възпитаните хора живеят така, че да не пречат на останалите! Тази идея заляга още в началото на демокрацията и винаги ми е харесвала, затова и се придържам днес към нея при възпитанието на дъщеря ми!"

Мария Маджарова: "Да си възпитан означава, дори когато мълчиш да предразполагаш хората да говорят и общуват с теб и да се чувстват комфортно в твое присъствие! Било с усмивка, било само с леко кимване в знак на поздрав да ги даряваш с твоето добро възпитание!"

Кети Грънчарова: "Да си възпитан в днешно време е тежко бреме. Много хора те гледат като изкопаемо и се чудят защо не хвърляш боклука си през прозореца или отстъпваш мястото си в автобуса на възрастен човек или бременна жена. Но дано повече хора решат да понесат тежкия кръст на Възпитанието."

Албена Цанова: "Да си възпитан е закон, които гласи: "Преди да коментираш хората около теб, погледни първо себе си и тогава прецени дали имаш право да го направиш..."

Пепа Радева: "Да си възпитан на днешно време е цяло богатство, защото навлизайки масово в големите градове на най-нишите прослойки от населението спомогна подрастващите да се научат на обноски и държание в противоречие със етиката и морала."

Диана Иванова: "Да си възпитан е ... велико нещо. Възпитаните хора поздравяват (понякога дори и непознати) и използват така простичките фрази: "Ако обичате", "Може ли", "Заповядай", "Благодаря", "Моля". Колко много дава едно "Добър ден! Как сте?", а колко малко усилие е нужно да го кажем."

Снежана Димова: "Да си възпитан е добродетел, то разкрива отношението на всеки индивид към самия себе си, към роднини и близките, към колеги, към природата или към обкръжаващия го свят. Какво му коства на човек сутрин да приветства близките си с усмивка и "добро утро", да подхожда тактично с колегите си, да пази природата, която ни дава спокойствие и уют, да цени себе си."

Ана Ганева: "Да си възпитан означава, да си толерантен към индивидуалните качества на всеки и да го приемаш такъв какъвто е без да го променяш. Възпитанието е свобода на духа."

Весела Иванова: "Да си възпитан е да си гостоприемен, да умееш да контактуваш с хората, да се научиш да се извиняваш и да благодариш за стореното добро за тебе. Хора, бъдете по-дружелюбно настроени един към друг и се усмихвайте повече, защото усмивката е част от нашето възпитание!"

Велияна Димитрова: "Да си възпитан означава да се държиш, така че да не пречиш и не нараняваш никого, но и когато някой пречи на теб или те наранява, да се опитваш да не отговаряш със същото!"

Милена Капарашева: "Да си възпитан, значи да имаш ценности, да носиш отговорност за думите и действията си!"

Марияна Карагьозова: "Да си възпитан означава да се грижиш за околните. Ако хората край теб (дори и непознати) могат да се чувстват добре в твоето присъствие това е показателно за възпитанието ти. Думички като "благодаря", "моля", "ако обичате" и други не ни струват нищо, но могат да разведрят нечий ден. А е лесно да се чувстваш добре, когато хората край теб са предизвикани да се усмихват от доброто ти възпитание и отношение. Човек забравил това ощетява себе си и наранява околните."

Борислав Андреев: "Да си възпитан е най-добрият начин да изразиш себе си и хората да те уважават!"

Катя: "Да си възпитан – най-простичко казано е – да постъпиш във всяка една ситуация така, че дори и с цената на собственото си притеснение или дискомфорт, да осигуриш комфорта, доброто настроение, усмивката на човека отсреща (или хората наоколо).
Замислете се – и при ставане в превозни средства е така, и при непушене в асансьор и т. н."

Донка Атанасова: "Да си възпитан означава да умееш да уважаваш първо себе си, а после и всички около себе си. Възпитанието се учи от раждането на човек. Ще разкажа накратко случка: Бях в парка с внука си, който тогава беше на 3-3, 5години. Тръгна да изхвърля хартия от закуска в кош за боклук. Учудена майка с дете на 6-7години, се обърна към мене и ми каза: ама ти си го научила да изхвърля хартиите в коша! Отговорих й, че не се учи когато стане на 20 години.
Оставям преценката на читателите, относно възпитанието, кое кога се учи и най-вече на младите майки и татковци – как възпитават децата си."

Стаси Стоянова: "Да си възпитан е да имаш такт в живота и когато някой те нападне с неприлични реплики или с по-остри думи да не му отвръщаш по неговия начин, а със спокойствие. Да си възпитан е начинът ни на живот!"

Ралица Николова: "Да си възпитан означава да уважаваш себе си и другите, ценностната ти система да е ориентирана към това, да даваш топлина на хората около теб, а не да обиждаш и мачкаш. Независимо от социалното положение на хората възпитанието показва "класата" на едно семейство, на един род."

Нурай Исмаилова: "Да си възпитан значи да си честен, вместо безразличен, да обичаш повече от това да си егоист, да се научиш на достойно общуване чрез човешко добруване и компромиси! Като цяло в една обикновена комуникация дразни нахалството, безочието и арогантното злословене зад гърба на даден човек. Това обикновено е плод на липсата на възпитание.
Възпитаните хора не хвърлят боклуците си през терасата, не ругаят пред подрастващи, не нападат възрастни хора... Възпитаните умеят да контролират негативните си настроения, емоции и мисли..."

Габриела Узунова: `Възпитаните хора не пушат на обществени места и се съобразяват с хората около тях, защото непушачите също вдишват отровата, която убива стотици хора. Тютюнът е капан в който лесно се влиза, но трудно се излиза!`

Пенка Узунова: "Възпитаните хора се усмихват, а не се мръщят, защото само една усмивка предава на хората оптимизъм който е нужен на всеки. Само с една усмивка можем да си кажем толкова много неща, отколкото при разговор. Затова усмихвайте се по-често!"

Стефка Станчева: "Да си възпитан е да не хвърляш отпадъците си на улицата, а да използваш за това точно определените места. Да си възпитан е да уважаваш себе си без да нараняваш достойнството на другите."

Лилия Кашукеева: "Да си възпитан в днешно време е рядкост, за съжаление. Точно обратното – според мен се наблюдава както при жените, така и при мъжете – те са невъзпитани, нетактични, нахални и цинични. В същото време като типична българска черта всички изискват от другите това, което те самите не правят. Хора, научете се да се държите възпитано – нужно е толкова малко!!!"

Павлина Павлова: "Да си възпитан е велико богатство! Възпитанието равнопоставям с интелект. Интелектът е движещия "мотор" за всеки човек. На възпитание се учи, а ние сме длъжни да го научим и предадем."

Нина Хинева: "Деликатността е това, което отличава човека от останалите живи. Възпитанието е оценката за това, колко си различен от другите. Много сила е нужна, за да си фин и с красив маниер сред джунглата на човешкия поток."

Даниела Тончева: "Да си възпитан наистина означава да не ти липсват първите седем години. Всички деца преминават през закономерните стадии на развитие, които са най-добре разграничени до седмата година от техния живот. А познаването и разбирането на детето е ключът към неговото възпитание – и духовно, и телесно /физическо/."

Ива Петкова: "Да си възпитан е задължение, а в съвременния свят – истинско постижение:)"

Цвета Петрова: "Възпитаните хора не пушат в асансьора. А също ако желаят да пушат на обществено място искат разрешение от присъстващите."

Мария Бакалова: "Възпитаният човек не крещи, той говори тихо и спокойно. Така има и повече шансове да бъде чут!"

Ива: "Мъжете позабравиха добрите обноски: да държат вратата на дамата, да й подават ръка при слизане от транспортно средство, а защо не и – да подарят цвете на среща или дори без повод!"

Рая Радославова: "Възпитаните хора не обиждат другите с постъпки или думи. Те са мили, усмихнати и приветливи. Всяка среща с тях превръща сивият делник в усмихнат празник:) Възпитанието е богатство, което не можеш да откраднеш, купиш или получиш даром."

Десислава Веселинова: "Възпитаните хора не правят никому лошо впечатление, дори и да не могат се стараят да бъдат добри. Да си възпитан означава много и малко – просто една усмивка, едно “Добър ден”, “Благодаря”, “Довиждане”, едно тихо ”Благодаря” и едно истинско “Обичам те”.........."

Гергана Стефанова: "Да си възпитан значи да умееш да уважаваш и зачиташ всички, които те заобикалят. Възпитаният човек е вежлив, внимателен, отговорен за своите постъпки и действия, и никога не постъпва грубо. Той е приятен за компания и за събеседник. Възпитаните мъже са джентълмени, а възпитаните жени истински дами. Ние сме длъжни да толерираме възпитаните хора и да се стараем да сме част от тях, за да живеем в по-добро общество."

Теодора Георгиева: "Зависи в какъв дух е възпитан човекът – в дух на недоверие и двуличие или в дух на компромиси и смирение?
Възпитаният човек е деликатен, фин. Той използва винаги златните думички " благодаря, моля, ако обичате ! " Но в днешно време възпитаните хора мисля че... Май в момента важи "Човек за човека е вълк". Защо стана така? Дали наистина възпитаните хора емигрираха или просто изчезнаха. Много рядко се среща вече възпитан човек. Той стана като динозаврите – просто изчезва. Жалко. Много жалко."

Пенка Георгиева: "Да си възпитан е усмивката, уважението, обичта, красотата ... всичко положително, което давам и получавам!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

Дарина Иванова: "Възпитаните хора не си хвърлят боклуците по улицата и не пускат кучетата в градинките, в които играят деца."

Гергана Ламбрева: "Възпитаните хора не говорят, когато се хранят! Възпитаните хора слагат ръка пред устата си, когато кашлят или се прозяват!"

Лидия Стойкова: "Да си добре възпитан е цяло богатство, което разкрива добрата душа и характера на човека! Невъзпитаните хора – обществото само ги отхвърля!"

Вяра Стойчева: "Възпитаните хора винаги изслушват събеседника си, без да го прекъсват. Дори да им е скучно, те симулират интерес, в знак на уважение към човека срещу тях."

Ваня Георгиева: " Възпитаните хора се обръщат на "Вие" към:
– лица, които току-що са им представени
– лица, които вдъхват респект, поради общественото си положение, професионалния авторитет или поради възрастта си
– преподавателите, лекари, нотариуси, адвокати
– началници и висшестоящи
– лица, които поради характера на работата си трябва да ни говорят на "Вие" – сервитьори, секретари и др."

Мая Димитрова: "Да си възпитан означава да се държиш с останалите хора като с истински човешки същества, а не като с някакви животни. Да си възпитан означава, че и ти самият си човек!"

Анелия Христанова: "Възпитанието е по-важно от произхода. Благополучието или нещастието на всеки народ зависи от това, как е изградено обучението и възпитанието на децата. Началата, заложени в детството на човека, приличат на изрязаните в кората на младо дърво букви, растящи, развиващи се заедно с него, съставляващи неотменна негова част. Синът ще бъде такъв, какъвто си го възпитаваш, а мъжът – такъв, какъвто си го възпитал. Възпитанието е хляб за душата."

Теменуга Димитрова: "Да си възпитан е: да си бог в професията, принц в любовта, цар за приятелите и околните, и да го правиш така, че и те да се чувстват по същия начин."

Мария Генчева: "Като деца ни възпитаваха да се поздравяваме, да ставаме, когато в стаята влезне по-възрастен човек, респ. учител, да бъдем вежливи, да си помагаме, и думичките като "ЗАПОВЯДАЙ", "БЛАГОДАРЯ" и т. н."

Светла Маргаритова: "Да си възпитан означава че въпреки безразсъдността, нелогичността и егоцентричността на хората трябва да се прощава. Ако си мил и любезен могат да те обвинят, че имаш егоистични скрити намерения, но ти бъди любезен въпреки това. Да си възпитан означава да простиш на грубостта, пренебрегването и натъжаването от страна на хората. Въпреки всичко това възпитаните хора са с предимство. "

Славомира Личева: "Да си възпитан е съвкупност от добродетели, които се формират у човека главно през първите седем години. ние родителите сме тези, които трябва да дадем добро възпитание на децата си. възпитанието е гласът на сърцето: доброто възпитание означава добро сърце!"

Мария Узунова: "Да си възпитан е доста трудно – защото това предполага да се държиш толерантно и любезно не само с хората, които са ти симпатични и приятни. Но добронамереността към дори дразнещите ни хора е именно пробата за добро възпитание."

Рени Великова: "Възпитан е не този който може да се държи ВЪЗПИТАНО, а този който не може да се държи НЕВЪЗПИТАНО. "

Красимира Бъчварова: "Да си възпитан означава да спазваш етиката и морала, които се изискват във всяка една ситуация! А също да уважаваш и да си отговорен, както за децата, така и за възрастните, и "големите" и "малките" хора!"

Мария Георгиева: "Да си възпитан по мое мнение означава да познаваш историята на своя народ, неговото минало, а също и историята на своя роден край, защото тя се повтаря през годините, а и обогатява нашите познания! Трябва да знаем откъде сме дошли и какви са били нашите предци!:)"

Петя Георгиева: "Според мен да си възпитан означава да разбираш другите хора, тяхната религия, език, празници и обичаи, да си толерантен и да уважаваш хората от различните етнически общности!:))"

Никол: "Ще го кажа просто: Да си възпитан значи да уважаваш и зачиташ хората като личности. Възпитан=Добър"

Марина Бонева: "Да си възпитан в никакъв случай не означава да си безгрешен, и възпитаните хора не робуват на простащината"

Драгомир: “Да си възпитан означава да уважаваш хората, за да бъдеш уважаван, и най-вече трябва да уважаваш самия себе си. Да си възпитан означава да изслушваш хората, да зачиташ личното им мнение, защото възпитанието последвано от уважението е важен момент в отношенията ни с останалите хора”

Магдалена Топузова: "Възпитанието е умението ни да се държим в обществото. Добрите обноски – да благодарим ; да се извиняваме ; да поздравяваме – дали винаги правим тези на пръв поглед дребни, но всъщност толкова важни неща!"

Десислава Чернева: "Да си възпитан значи да уважаваш преди всичко себе си и да се държиш с другите така, както би искал да се държат с теб!"

Николай Радев: "Напоследък се забелязва общо спадане на възпитанието на хората. Може би се дължи на наплива от селата в столицата, но на много хора им липсват първите седем години на възпитанието. Такива са например Сл. Трифонов и Милен Цветков които с гостите си говорят на ТИ, а не знаят че етикецията изисква пред камера и микрофон да се обръщат официално на ВИЕ. За пример посочвам Иво Инджев и Велизар Енчев.< Не знам до кога ще продължава тази простотия. Затова сме класирани на последните места по интелигентност."

Диана Славова: "Възпитанието е преднамерена форма на взаимодействие между децата и възрастните, която е определена от степента на еволюция на културния опит, религията и морала на общността. Възпитанието представлява предаване на опита на минали поколения на подрастващите. То се превръща в необходим задължителен елемент на човешкото общество, защото осигурява приемственост между миналите и новите поколения, осигурява развитието на обществото. Ако няма устно указание, няма възпитание в истинския смисъл, а има подражание."

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Шазие ( преди 11 години )
За мене възпитание означава например някои хора говорят винаги глупости за други хора,нито пък да пречи на останалите хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 2 rate down comment
ПеПсСи МаКсС МноУ Як ( преди 11 години )
ToKaVa EkStrA Ve4e NqA.,.,.,.VsI4kI Si PrAqT K`vot si iskat,nqma obnoski.pomagane na starite i t.n..,.,.,.|-( SyPeR NeVaSpItAni SmE NiI Ot MlAdOtOPoKoLeNiE.,.,.NeZnAm Za6toO No S VsQkA GoDiNa NiE StAvAMe VsE Po LyDi A RoDiTeLiTE VSe Po StReSiRaNi.,.,.,VsE EdNo4e NiE TeeNoVeTe SmE PrOpYsNaLi ParvItE 7goDiNi.No Az SuM Ot DoBrItE TeEnOvE PoMaGaM Na Vs,MeRsI,ZaPoVqDaI I TaKiAvA DyMi,IzRaZi I FrAzI,KaKtY Mi KaZvAt Fr-4etAtA Az SuM AnGeL4e KrAsIvO I PoNqKoGa DqVoL4e ZaQdLiVoO
отговор Сигнализирай за неуместен коментар