![500 г макарони с дупка (пенне)
100 г черни маслини
2 патладжана
2 стръкчета босилек
пармезан
5 с. л. зехтин
сол и пипер](/media/files/resized/article/654x358/4ba/6662c38e01a365a767c4ea3d378094ba-0e8b1bfbb260fae51147b936176c51df.jpg)
Приготвяне:
Сварете макароните "ал денте" в подсолена вода. Изсипете ги в дълбока салатиера. Полейте ги с две лъжици зехтин. Измийте патладжаните, махнете дръжките и ги нарежете на малки кубчета. Загрейте останалия зехтин и запържете патладжаните за 3 мин. Посолете ги, сложете черен пипер и го захлупете. Оставете ги да се задушават на бавен огън още 15 мин. Накрая прибавете маслините. Настържете или нарежете на фини парчета пармезана. Накъсайте босилека. Добавете готовите вече патладжани към сварените макарони и ги разбъркайте. Украсете салатата с пармезан и босилек.
Снимка: thinkstock