Разтрийте пуйката обилно със солта. Поставете я в голям съд. Покрийте я със студена вода. Оставете я да престои за през нощта в хладилника, за да се осоли добре месото.

Загрейте фурната до 180 градуса. Изплакнете добре пуйката, за да отстраните излишната сол на кристали. Излейте и солената вода.

Намажете обилно пуйката с половината от разтопеното масло. Поставете я с гърдите надолу в плитка тава за печене. Изсипете половината от нарязаните зеленчуци около пуйката. С останалата част от зеленчуците, заедно с дафиновия лист напълнете вътрешността на пуйката. Излейте бялото вино в тавата.

Печете за около 4 часа в предварително загрята на 180 градуса фурна като периодично мажете с масло месото. Ако се налага покрийте, за да не изгори.

Сервирайте с печени картофи или гарнитура от зелена салата.

Снимка: iStock

Опитайте още: