Свободно време

Страсбург - Коледна столица

27.11.2004г. / 00 00ч.
Аз жената
Страсбург - Коледна столица

Страсбург, столицата на френската провинция Алзас, е жив пример за духа на Коледа. Градът е познат още като Коледна столица . Той е първият, който строи коледния си пазар около прочутата си катедрала още през 1570 година. От тогава известността на града се разнася из цяла Европа.

От 1570 досега, пазарът предлага богато разнообразие от коледни украси и кулинарни специалитети. Там може да се наблюдава работата на занаятчии, произведения на изкуството и безброй интересни идеи за подаръци.

Можете да се насладите на Алзаската коледна традиция от края на Ноември до първите дни на Януари. Коледният пазар се открива от 27 ноември и продължава до 31 декември.

На 6 декември, денят на Св. Никола, множество от малки козуначени човечета със стафидени очички и наречени "Maennele", завладява прозорците на магазините в целия град. От този ден нататък се приготвят сладки бисквитки, наречени "Bredele". Те се ядат през целия коледен период. Коледното дърво също идва от традицията на Алзаската провинция.

Множество концерти, изложби, коледни приказки и празнично осветление прави Страсбург естествен дом на Коледа. Красота, мистерия и забавление са напълно преплетени. Дните изглеждат кратки, уличките блестят с хиляди светлинки. Разхождайки се по Коледния пазар, можете да опитате различни специалитети, най-оригиналният сред които е топлото вино (le vin chaud). То се прави от червено вино, сварено с различни плодове и подправки и е една прекрасна напитка в студеното време ( можете да видите рецептата тук). В множеството малки ресторантчета се предлагат традиционни ястия като "choucroute", приготвен от кисело зеле, наденица, шунка и варени картофи, "baeckoffe", което се състои от свинско, агнешко, телешко и картофи. Всъщност, тук почти във всяко ястие ще срещнете картофи – доказателство за немския произход на алзаската кухня.
Нужно е да се подчертае, че тези ястия не могат да минат без неповторимите вина, произвеждани в тази част на Франция – Gewurtztraminer, Riesling и др.

Не пропускайте възможността да посетите Страсбург на Коледа.

Коментирай